Pariz za vrijeme OI 2024 dobiva leteće taksije VoloCity?

Leteća vozila dugo su bila glavni dio filmova znanstvene fantastike. U filmu Peti element iz 1997. godine, leteći taksi kreće u uzbudljivu potjeru automobilima ulicama futurističkog New Yorka

Gorden Knezović ponedjeljak, 4. ožujka 2024. u 11:05
📷 Volocopter
Volocopter

Slično, u filmu Blade Runner iz 1982. prikazuje leteće automobile, poznate kao "spinneri", koji dominiraju nebom futurističkog Los Angelesa 2019. godine. Film Minority Report iz 2002. godine prikazuje budućnost Washingtona 2054. godine u kojoj su leteća vozila, uključujući taksije uobičajen prizor. Izgleda da je došlo vrijeme da leteći taksiji iz futurističkih filmova uđu u stvarnost.

Naime, Volocopterova električna vozila VoloCity izgledom su mješavina drona i  helikoptera, a njihova je promocija najavljena za vrijeme Olimpijskih igrama 2024. u Parizu. Volocopterova su leteća vozila dizajnirana za let između 20 i 30 km pri brzini od 90 do 100 km/h, imaju dva sjedala i 18 rotora. Prilagođeni su za letenje u gradskom okruženju. 

📷 Volocopter
Volocopter

Bivši glavni izvršni direktor tvrtke Airbus Defence and Space Dirk Hoke, voditelj  projekta u njemačkom startupu Volocopter, navodi kako su spremni pokrenuti prve eVTOL usluge u svijetu električnim letjelicama za vertikalno polijetanje i slijetanje. Objašnjava da ti zrakoplovi na električni pogon nude potencijalne prednosti kao što su bitno smanjenje buke, utjecaja na okoliš i cijene u usporedbi s tradicionalnim zrakoplovima, pružajući inovativno rješenje za navigaciju u prometno zakrčenim gradovima.

Prvi letovi održat će se iznad ulica Pariza vrijeme održavanja Olimpijskih igara povezivati će ​​zračne luke Paris-Charles de Gaulle i Le Bourget, inače najprometniju gradsku prometnice. Osim toga, povezat će teglenicu Austerlitz s Helidromom u Parizu iznad urbanih područja i istražiti turističke rute do zračne luke Saint-Cyr-l'École. 

📷 Volocopter
Volocopter

Dirk Hoke ističe kako ipak urbano letenje ipak neće biti za svakoga, odnosno neće zamijeniti masovni prijevoz. Bit će u stvari alternativna mogućnost u slučaju cestovnih gužvi ili zastoja, imati će primjenu u područjima gdje se koriste helikoptere u gradovima koji su puno bučniji i manje sigurni. Koristiti će se, na primjer, za prijevoz hitne medicinske pomoći, dovođenje liječnika na mjesto nesreće u što kraćem vremenu ili brzi prijevoz ljudskih organa za transplantaciju.