Nokia demonstrirala prvi audio 3D mobilni poziv

Nokia je obavlja prvi mobilni poziv koristeći novi 3GPP Immersive Voice and Audio Services (IVAS) kodek, najveći napredak u iskustvu glasovnog pozivanja uživo od uvođenja monofone telefonije

Gorden Knezović utorak, 18. lipnja 2024. u 06:05

Predsjednik i izvršni direktor Nokije Pekka Lundmark održao je audio i video razgovor uživo iz Nokijinog kampusa u Espoou s finskim veleposlanikom digitalizacije i novih tehnologija Stefanom Lindströmom. Kodek IVAS omogućuje korisnicima da čuju 3D prostorni zvuk u stvarnom vremenu umjesto monofonog glasovnog poziva putem pametnog telefona. Kodek IVAS koji je dio nadolazećeg standarda 5G Advanced. Tehnologija kodeka Immersive Voice and Audio Services (IVAS) omogućuje prostorni zvuk uživo preko svih povezanih uređaja (npr. pametnih telefona, tableta ili osobnih računala), okupljajući ljude u stvarnoj interakciji s trodimenzionalnim zvukom.

📷 nokia
nokia

"Uživo imerzivno glasovno i audio iskustvo koje omogućuje IVAS poboljšava bogatstvo i kvalitetu poziva, a trodimenzionalno zvučno iskustvo čini interakciju realističnijom i privlačnijom, donoseći bogatstvo novih prednosti za osobnu i profesionalnu komunikaciju također će podići XR i metaverse interakciju na višu razinu", rekao je Stefan Lindström.

Standard kodeka 3GPP IVAS razvio je konzorcij od 13 tvrtki u okviru javne suradnje kodeka IVAS. Nokia je predvodnik u tim naporima za standardizaciju i pridonijela je velikim dijelovima tehnologije standardu, uključujući razvoj posebnog formata pametnog telefona za IVAS standard. Uključivanje te inovacije u svjetski standard ključno je za omogućavanje interoperabilnosti između operatera, proizvođača čipseta i slušalica, čineći prostornu komunikaciju dostupnom svima.

📷 nokia
nokia

Nokia je uspjela uspješno demonstrirati IVAS tehnologiju u pozivu u stvarnom vremenu iako tehnologija još nije implementirana u mobilnim mrežama. Prvi poziv uživo koristio je Nokijinu vlasničku tehnologiju Immersive Voice za postizanje iskustva putem javne 5G mreže.