Koliko je eSIM povoljniji i jeftiniji od klasičnog roaminga?

Apple je krenuo eSIM jedina opcija za liniju iPhone 14 u SAD-u praveći na taj način prekretnicu u usvajanju eSIM tehnologije. eSIM kartica je u stvari integrirani SIM na uređaj

Gorden Knezović subota, 29. lipnja 2024. u 07:10

Google je omogućio eSIM podrška za Pixel 2017. godine. Samsung je omogućio podršku za eSIM glavnom modelu Galaxy S20 iz 2019. godine. Iako je Apple prvi put dodao eSIM svojim telefonima 2018. godine s iPhoneom Xs, prebacio se na prodaje isključivo eSIM modele u SAD-u s modelom iPhone 14 krajem 2022. godine.

Najnovije izvješće analitičke i konzultantske tvrtke CCS Insight Spotlight naglašava ogroman potencijal za korištenje eSIM-a u pametnim telefonima. Ta će tehnologija snažne promjene u načinu na koji se korisnici povezuju s pružateljima mobilnih usluga i upravljaju svojim mobilnim pretplatama. Istraživanje je provedeno u ožujku 2024. u Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Španjolskoj i Australiji. Uzorak se sastojao od najmanje 1.000 ispitanika na svakom tržištu i bio je nacionalno reprezentativan prema dobi, spolu i regiji.

📷 pexels
pexels

Rano usvajanje

eSIM ekosustav već je dobro razvijen; 800 operatera podržava tehnologiju i postoji više od 200 uređaja koji podržavaju eSIM. No, iako je usvajanje poraslo za više od 150% u 2023. godini, analiza CCS Insighta pokazuje da još uvijek predstavlja mali dio ukupnih globalnih mobilnih pretplatnika, sa samo 150 milijuna, u usporedbi s 8,9 milijardi mobilnih pretplatnika diljem svijeta.

Nema sumnje da će eSIM tehnologija postati mainstream. Potaknut Appleom, ali uz sve veću podršku proizvođača uređaja s operativnim sustavom Android, broj kompatibilnih mobilnih telefona više će se nego udvostručiti s 1 milijarde na kraju 2023. na 2,5 milijardi 2028. godine. U istom razdoblju, udio globalne prodaje pametnih telefoni koji podržavaju eSIM tehnologiju rasti će s nešto više od četvrtine (27%) na više od polovine (56%).

Zabrana u Kini!

Appleovo prihvaćanje eSIM-a doveo je Sjevernu Ameriku u rano vodstvo u usvajanju te tehnologije. Regija sada ima više od polovice svih globalnih eSIM korisnika, s 50 različitih pružatelja usluga koji podržavaju tehnologiju. Sada se očekuje od proizvođača pametnih telefona s Androidom ubrzanje usvajanja. Prije svega to se očekuje od vodećih kineskih proizvođača koji su do sada uveli eSIM samo na ograničenom broju svojih proizvoda za međunarodno tržište dok je u samoj Kini eSIM tehnologija zabranjena.

Povoljnije od roaminga

Do sada većina telekom operatera nije bila voljna prihvatiti eSIM jer na tržište dovodi novu konkurenciju i gubitke prihoda od roaminga. No, sve je uočljivije prihvaćanje eSIM tehnologije od operatera jer donosi više korištenja mreže od korisnika na putovanjima, dolazak novih korisnika… Prosječna cijena za implementaciju eSIM-a je oko petine one fizičke SIM kartice, a do 2028. godine to bi, prema procjenama, moglo rezultirati uštedom industrije od više od milijarde američkih dolara.

Jedna od rastućih upotreba eSIM-a, procijenjena u izvješću CCS Insighta, je međunarodni roaming. Analiza pokazuje da je poplava specijaliziranih pružatelja usluga ušla na tržište posljednjih godina, nudeći praktičnije i pristupačnije opcije za pristup mobilnim podacima tijekom putovanja.

Izvješće prikazuje snažan rast broja eSIM-ova u roamingu koji će biti osigurani tijekom sljedećih nekoliko godina, nakon što se eSIM roaming udvostručio 2023. godine. Kako je jedna od rastućih upotreba eSIM-a je međunarodni događa se nagli rast specijaliziranih pružatelja usluga ušla na tržište posljednjih godina, oni nude praktičnije i pristupačnije opcije za pristup mobilnim podacima tijekom putovanja.

Istraživanje CCS Insighta ukazuje kako jedna od 10 osoba na putovanjima na pet najnaprednijih nacionalnih tržišta u svijetu već koristili eSIM umjesto roaminga. Usto, njih još više od 60% razmatra korištenje eSIM-a u budućnosti. U istraživanju se navodi i kako neke od ključnih prednosti korištenja eSIM-a nisu poznate korisnicima.