Japan postiže rekordni prijenos podataka optičkim vlaknima od 402 Tb/s

Japanski nacionalni institut za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju ( NICT) postavio je rekord u prijenosu podataka od 402 Tb/s preko komercijalno dostupnih optičkih kabela

Mreža srijeda, 17. srpnja 2024. u 11:05

Rekord je ostvaren u suradnji s drugim institutima (Aston Institute of Photonic Technologies i Nokia Bell Labs), Dokument koji detaljno opisuje to postignuće predstavljen je na Optical Fiber Communication Conference 2024. održanoj u San Diegu.

NICT i njegovi partneri uspjeli su prenijeti signale kroz 1505 kanala preko 50 km optičkog kabela u eksperimentu. Institut je koristio šest vrsta pojačala i optički ekvilizator pojačanja koji ulazi u neiskorišteni pojas od 37 THz kako bi omogućio brzinu prijenosa od 402 Tb/s. Jedno od pojačala s kojim je to demonstrirano je pojačalo s dopiranim vlaknima na bazi tulija, koje koristi sustave C-pojasa ili C+L-pojasa. Dodatno su korištena poluvodička optička pojačala i Ramanova pojačala koja su postigla brzinu prijenosa podataka od 256 Tb/s kroz gotovo 20 THz. U eksperimentu su korištena i druga pojačala koja su osigurala kumulativnu propusnost od 25 THz za brzinu prijenosa podataka do 119 Tb/s. 

U eksperimentu NICT-a premašen je prethodni kapacitet brzine prijenosa podataka za više od 25 posto i povećao propusnost prijenosa za 35 posto. To je moguće postići komercijalno dostupnom tehnologijom koju koriste davatelji internetskih usluga.