Izvršna direktorica AMD-a Lisa Su o nedostatku GPU-ova, AI revoluciji i Nvidiji

Izvršna direktorica AMD-a, jedne od najvećih svjetskih kompanija računalnih čipova, Lisa Su, govori o natjecanju s Navidiom, regulaciji umjetne inteligencije i globalnom opskrbnom lancu

Tomislav Stanković subota, 30. rujna 2023. u 11:15
📷 Image: VOX MEDIA
Image: VOX MEDIA

Suparništvo između AMD-a i Nvidie dovelo je do stvaranja nekih od najboljih grafičkih kartica u posljednjih nekoliko godina, a kada je AI ušao u igru, bitka za GPU prvaka jača je nego ikada, prenosi Techradar.

Kako se prošli tjedan održala Code konferencija 2023, The Verge prenosi zanimljiv razgovor s Lisom Su, izvršnom direktoricom AMD-a, jednom od predavača na ovogodišnjoj konferenciji.

Kada je davne 2014. godine Lisa preuzela dužnost izvršne direktorice AMD-a, tvrtka je bila u propadanju. Lisa je iskoristila pogrešne poteze svog rivala Intela i sklopila ugovore s važnim tvrtkama kao što su Lenovo i Sony, te Google i Amazon, što se pokazalo odličnim potezom.

Tada je usmjerila svoje inženjere na izrađivanje čipova, a 2017. godine nastala je nova arhitektura čipova zvana Zen. Do 2020. godine, kada je lansirana treća generacija ovih čipova, AMD je postao vodeći na tržištu po pitanju brzine. Sada Zen arhitektura podupire sve AMD-ove procesore.

AMD se priprema za bitku u nadolazećoj AI revoluciji i očekuje pobjedu, prenosi Forbes.

Naime, globalna nestašica čipova na tržištu prisutna je već nekoliko godina, a sada dolazi do velikog porasta potražnje zbog pokretanja raznih AI modela. "Ravnoteža ponude i potražnje trenutno je dobra, no iznimka su vrhunski GPU-i koji pokreću sve velike AI modele", govori Lisa.

Najpopularniji GPU je Nvidia H100, ali AMD radi s novim čipom pod nazivom MI300 koji bi trebao uhvatiti brzinu poput H100.

Činjenica je da postoji manjak GPU-a jer ljudi prepoznaju koliko je tehnologija važna, a kako je sada još rana faza dolaska AI na tržište, posebice generativne AI, ovo tek početak. "Sljedećih 10 godina izgledat će drukčije od posljednjih 10 godina upravo zbog razvoja umjetne inteligencije", ističe Lisa.

Što će se dalje događati u ovoj utrci, ostaje za vidjeti.