Izravna povezanost satelit – mobitel vrijediti će 2,8 milijardi dolara u sljedećih 5 godina

Očekuje se da će komercijalne usluge direktnog povezivanja standardnih mobitela preko satelita u niskoj Zemljinoj orbiti biti pokrenute sljedeće godine

Mreža utorak, 17. rujna 2024. u 11:45

No, očekivanja su da će operateri koji pokrenu takvu uslugu imati problema s povratom ulaganja u pridruženu infrastrukturu

Naime, nova studija koju je proveo Juniper Research predviđa da će prva godina komercijalnih izravnih usluga na mobilne telefone biti 2025. godine, te da će generirati tek 30 milijuna američkih  dolara prihoda na globalnoj razini.

No, Juniper predviđa da će prihodi brzo rasti i generirati gotovo 1,7 milijardi dolara do 2029. godine. Unatoč ovom rastu od 8.000%, studija predviđa da će se operateri suočiti s izazovima u osiguravanju povrata svojih znatnih ulaganja.

Studija Juniper Reaseacha identificirala dva ključna izazova u povratu ulaganja. Prvi je niska cijena IoT veza male snage. Juniper kaže da potražnja za uslugama proizlazi iz potrebe za povezivanjem i daljinskim nadzorom za nomadske industrije, poput pomorstva.

Stoga izvješće predviđa da će veze male snage predstavljati najistaknutiji slučaj korištenja za izravnu vezu s ćelijom. Međutim, te će veze u prosjeku generirati manje od 2 dolara mjesečno.

Drugi izazov je komodizacija mobilne povezanosti. Studija također predviđa da će se operateri boriti da uvjere mobilne pretplatnike da prihvate dodatnu pretplatu za izravne usluge na mobitelu uz svoje uobičajene pakete pretplate.