Intel se pohvalio instaliranjem High-NA litografskog stroja u svojoj tvornici u Oregonu

Intel je prvi u svijetu započeo instalaciju ogromnog stroja za litografiju s visokim numeričkim otvorom (High-NA) od nizozemskog ASML-a

Mreža utorak, 26. ožujka 2024. u 10:00
📷 ASML
ASML

Zasad je Intel jedina tvornica koja je kupila najsofisticiraniji stroj za proizvodnju poluvodiča u svijetu koji je, prema neslužbenim informacijama, platio oko 380 milijuna američkih dolara. Intel je objavio video koji prikazuje otpremu glomaznog stroja u njihovu tvornicu u Oregonu i naknadno raspakiranje što pokazuje koliko je stroj nevjerojatno složen i kompliciran za sastavljanje te za pripremu za rad.

Naime, očekuje se da će stroj biti potpuno funkcionalan 2025. godine. Sastavljanje će trajati najmanje šest mjeseci. Nakon sastavljanja, Intel će ga kalibrirati i pripremiti za početak proizvodnje poluvodiča.

📷 ASML
ASML

Intel planira testirati svoj nadolazeći Intel 18A proces na High-NA stroju samo da vidi kako radi umjesto da proizvodi održive čipove za kupce. Tvrtka je objavila da namjerava usvojiti High-NA za svoj 14A proces (1,4 nm), koji bi trebao biti predstavljen 2026. godine, s Intel 10A, ili 1 nm, koji slijedi 2027. godine. Intelov glavni rival TSMC ne planira usvojiti High-NA sve dok ne dođe do 1nm procesa, što bi se moglo dogoditi najranije tek 2027., odnosno realnije 2030. godine. Samsung je najavio da će također usvojiti High-NA , ali tek 2027. godine kada će debitirati njegov 1.4nm proces.

ASML najnoviji litografski alat težak je čak 165 tona, isporučuje se u 250 sanduka. Dvostruko je skuplji EUV litografskih strojeva s niskim NA. Proces instalacije traje oko šest mjeseci s punim radnim vremenom velike ekipe specijaliziranih inženjera. Nije samostalna zamjena za starije strojeve zbog optike koju koristi, pa tvornice moraju promijeniti raspored svojih pogona kako bi mu se prilagodile. To čini odluku o nadogradnji teškom zbog cijene i razmatranja o rasporedu postojećih objekata.