Globalna potrošnja u cloudu rasla je za 19% u Q2 2024

U drugom tromjesečju 2024. Godine (Q2 2024) globalna potrošnja na usluge infrastrukture u cloud computingu porasla je 19% na godišnjoj razini i dosegnula 78,2 milijarde američkih dolara

Mreža ponedjeljak, 19. kolovoza 2024. u 11:05

Dok su IT proračuni poduzeća ponovno počeli rasti, značajan dio potrošnje sada je usmjeren na ulaganja povezana s umjetnom inteligencijom. Tri najbolja dobavljača – AWS, Microsoft Azure i Google Cloud – zajedno su u Q2 2024 porasla za 24% i na njih otpada 63% ukupne potrošnje. AWS je pokazao značajno povećanje rasta u usporedbi s prethodnim tromjesečjem (Q! 2024), s rastom prodaje u Q2 2024 od 19%. U međuvremenu, Microsoft Azure i Google Cloud nastavili su pokazivati ​​snažan dvoznamenkasti rast, 29% odnosno 30%. Više od trećine globalnog tržišnog udjela u cloud computingu još uvijek drže drugi pružatelji usluga, ali tržište se pomiče prema vrhunskim hiperskalerima koji zauzimaju sve veći udio na tržištu. 

Očekuje se da će sve veća potražnja za umjetnom inteligencijom (artificial intelligence, AI) stvoriti značajne prilike za održivi rast usluga u cloud computingu. Kako poduzeća budu usvajala tehnologije umjetne inteligencije, trebat će im naprednija i skalabilnija infrastruktura u cloudu, koja će poticati stalna ulaganja i razvoj usluga. No, javlja se zabrinutost u vezi s potencijalnim prekomjernim ulaganjem u umjetnu inteligenciju, budući da se čini da za povrate treba više vremena nego što se isprva očekivalo. Unatoč tim zabrinutostima, hiperskaleri nastavljaju povećavati svoja ulaganja u umjetnu inteligenciju – sva tri najbolja hiperskalera povećala su svoje kapitalne izdatke za podatkovne centre u tromjesečju za desetke milijardi dolara – prepoznajući da bi precjenjivanje rizika ulaganja moglo biti štetnije od njihovog podcjenjivanja.

Sva tri hiperskalera izvijestila su o značajnom porastu broja kupaca koji koriste AI. Nastavljaju predstavljati nove AI proizvode, kao što su Google Cloudov Gemini 1.5 i Azureov GPT-4o mini. AWS putem svoje cloud platforme Bedrock također nudi Claude 3.5 Sonnet i druge API-je.