European Data Relay System

Program EDRS ima za cilj stvoriti novu vrstu satelitskih usluga. Ona namjerava razviti i implementirati sustav u dovoljno zrelu fazu, tako da usluge koje proizlaze iz njih može pružiti satelitski operater na komercijalnoj osnovi

G.K. utorak, 1. listopada 2019. u 00:00
Satelitski podaci o promatranju Zemlje sve se češće koriste za vremenski osjetljive aplikacije poput odgovora na katastrofe, pomorskog nadzora i sigurnosti, gdje je brzina od velike važnosti
Satelitski podaci o promatranju Zemlje sve se češće koriste za vremenski osjetljive aplikacije poput odgovora na katastrofe, pomorskog nadzora i sigurnosti, gdje je brzina od velike važnosti

U srijedu, 10. srpnja, Europska služba za vanjsko djelovanje i Europska komisija bili su domaćini demonstracije Europskog sustava prijenosa podataka (European Data Relay System, EDRS), također poznatog kao autoput za svemirske podatke Space data highway. Demonstracijski događaj uživo je održan istodobno u sjedištu EEAS-a u Bruxellesu, Europskoj agenciji za pomorsku sigurnost (Maritime Safety Agency) u Lisabonu i Delegaciji EU u Tokiju.

Sustav je prvi svjetski laserski link na nebu, temeljen na najmodernijoj europskoj laserskoj tehnologiji. Omogućuje prijenos velikog broja podataka, posebno slika, sa satelita u svemiru na Zemlju, u kvazi realnom vremenu.

Sustav je javno-privatno partnerstvo između Europske svemirske agencije (European Space Agency ESA) i Airbusa, a koristi se sredstvima EU u iznosu od 90 milijuna eura iz programa Copernicus Earth Observation and ESA u razdoblju od 2015. do 2020. godine.

Zahvaljujući sustavu, slike programa Copernicus bit će dostupne do sedam puta brže nego što je do sada bio slučaj. Copernicus, vodeći pružatelj podataka o promatranju Zemlje širom svijeta, nudi visokokvalitetno praćenje okoliša, pomaže spasiti živote i upravljati izvanrednim situacijama, te podržava graničnu i pomorsku sigurnost. Satelitski sustav Copernicus EU služi kao prvi dugoročni korisnik autoceste Space data. Nove usluge pomoći će Copernicusu povećanje kapaciteta za preuzimanje podataka i pravodobnost te uvelike poboljša njegovu vrijednost za niz vremenski kritičnih aplikacija.

Kako radi sustav EDRS?

Dva satelita Copernicus Sentinel u niskoj Zemljinoj orbiti opremljena su revolucionarnim sustavom laserskog prijenosa za prijenos signala do EDRS satelita parkiranih tisućama kilometara u geostacionarnoj orbiti.

Sustav je toliko precizan da jamči prijenos do 1,8 Gbps podataka iz različitih svemirskih platformi usmjeravanjem laserske zrake na ciljnu veličinu male ploče dok se promatrački satelit kreće tijekom duljeg razdoblja. To je osobito važno u izvanrednim situacijama, kada je prikupljanje informacija iznimno važno za adekvatno reagiranje u kriznim situacijama.

U budućnosti će EDRS moći povezati astronaute na brodu Međunarodne svemirske stanice ili budućih naselja na Mjesecu. EDRS također priprema budućnost ljudskog istraživanja dubokog svemira.

EDRS je ključni alat za moderne i sigurne podatke u svemirskom prijenosu koji zadovoljavaju potrebe za modernom svemirskom infrastrukturom, u civilne i obrambene svrhe.

Provedbom zajedničkog programa Europske komisije / ESA Copernicus procjenjuje se da će europska svemirska telekomunikacijska infrastruktura morati svakodnevno prenositi nekoliko TB (terabajta) podataka iz svemira na Zemlju. Sadašnja telekomunikacijska infrastruktura izazvana je da dostavi takve velike količine podataka brzo, a konvencionalni načini komunikacije možda neće biti dovoljni da zadovolje kvalitetu usluge koju zahtijevaju podaci o promatranju Zemlje.

Kako bi ispunio taj zahtjev, EDRS će postati prvi operativni europski sustav prijenosa podataka s ciljem poboljšanja kvalitete podatkovne usluge i time povećanja operativne pouzdanosti i neovisnosti europske i kanadske svemirske infrastrukture, kao što je zajednička Europska komisija / ESA Inicijativu Copernicus i mnogim nacionalnim prostornim sredstvima.

Za razliku od drugih ESA programa, cilj EDRS-a je razviti komercijalno održivu uslugu prijenosa podataka, umjesto da razvija samo prijeko potrebnu tehničku infrastrukturu (satelitski i / ili zemaljski segment). Stoga je podrška usvajanju EDRS-a od korisnika izvan Copernicusa važan element programa. (G. K.)

NAPOMENA: Ovaj tekst je izvorno objavljen u časopisu Mreža.