eSIM roaming je spreman za daljnji snažan rast

Najnovije izvješće CCS Insighta Spotlight ukazuje na ogroman potencijal za korištenje eSIM-a u pametnim telefonima

Gorden Knezović srijeda, 9. listopada 2024. u 06:05

Izvješće naglašava kako će ta tehnologija donijeti značajne promjene u načinu na koji se korisnici povezuju s pružateljima mobilnih usluga i upravljaju svojim mobilnim pretplatama. 

Ključan je bio, naglašava CCS Insight, bio dolazak prvog iPhonea samo s eSIM-om za američko tržište 2022. godine. To operaterima u svijetu nije ostavilo izbor nego prihvatanja eSIM tehnologije.

eSIM ekosustav već je dobro razvijen; 800 operatera u svijetu do sada podržava tu tehnologiju i postoji više od 200 uređaja koji podržavaju eSIM. No, iako je usvajanje poraslo za više od 150% u 2023. godini, analiza CCS Insighta pokazuje da još uvijek predstavlja mali dio ukupnih globalnih mobilnih pretplatnika, sa samo 150 milijuna, u usporedbi s 8,9 milijardi mobilnih pretplatnika diljem svijeta.

Izvješće ukazuje kako donedavno mnogi telekom operateri nisu bili voljni podržati eSIM u pametnim telefonima, bojeći se priznavanja važnosti velikim tehnološkim rivalima, poticanja nove konkurencije i gubitka prihoda od roaminga.

📷 wikimedia
wikimedia

No, tehnologija koju je potakao Apple, i uz sve veću podršku proizvođača uređaja s operativnim sustavom Android, broj kompatibilnih mobilnih telefona više će se nego udvostručiti s 1 milijarde na kraju 2023. na 2,5 milijardi 2028. godine. U istom razdoblju, očekuje se da će udio globalne prodaje pametnih telefona koji podržavaju eSIM tehnologiju rasti s nešto više od četvrtine (27%) na više od polovice (56%).

Appleovo poticanje eSIM tehnologije doveo je Sjevernu Ameriku u rano vodstvo u eSIM-u. Regija već ima više od polovice svih globalnih eSIM korisnika, s 50 različitih pružatelja usluga koji podržavaju tehnologiju. Sada se od proizvođača Android uređaja očekuje ubrzanje prihvaćanja tehnologije. To uključuje vodeće kineske marke, koje su do sada uvele eSIM samo na ograničenom broju međunarodnih modela zbog propisa koji zabranjuju tehnologiju na njihovom domaćem tržištu.