Najbolji gradovi u svijetu za startupe

Raznoliko povezana mreža osnivača, tvrtki rizičnog kapitala i tehnoloških talenata neki su od ključnih sastojaka koji pokreću startup ekosustav

Mreža petak, 24. svibnja 2024. u 11:05
📷 wikimedia
wikimedia

Kao motori rasta, takvi tehnološki klasteri razvijaju se na globalnoj razini. Dok su vodeći globalni startup gradovi koncentrirani u Americi, nekoliko ekosustava, poput Pekinga i Seula, postaje sve važnije jer se zemlje usredotočuju na tehnološki napredak kako bi potaknule inovacije.

Najbolji startup gradovi u svijetu, na temelju podataka iz Pitchbooka 📷 visual capitalist
Najbolji startup gradovi u svijetu, na temelju podataka iz Pitchbooka visual capitalist

Metodologija

Kako bi se odredio rang, svaki je grad analiziran na temelju razmjera i zrelosti njihovog startup ekosustava tijekom šestogodišnjeg razdoblja koje završava u drugom tromjesečju 2023. godine. Među inputima koji su analizirani i korišteni za izračun ukupnog rezultata razvoja bili su aktivnosti prikupljanja sredstava, poslovi rizičnog kapitala i izlazna vrijednost.

Redoslijed

San Francisco dominira u skupini, s 427,6 milijardi američkih dolara kapitala prikupljenog tijekom šestogodišnjeg razdoblja.

Unatoč izazovnom okruženju financiranja, sklopljeno je gotovo 20.000 poslova, naglašavajući njegovu golemu ulogu u pokretanju tehnoloških startupa. I OpenAI i suparnički Anthropic imaju sjedište u tom gradu, zahvaljujući velikom broju tehnoloških talenata i tvrtkama rizičnog kapitala. Sveukupno, 11.812 startupa bilo je smješteno na području zaljeva San Francisca 2023. godini, što je jednako oko 20% startupa u SAD.

Sljedeći na redu je New York City , koji je prikupio 179,9 milijardi dolara u istom vremenskom razdoblju. Kripto tvrtka Gemini i tvrtka za strojno učenje, Hugging Face, dva su primjera startupa sa sjedištem u tom gradu.

Kao središte najvišeg ranga izvan Amerike, Peking je dom TikTokove matične tvrtke, ByteDance, koja je jedna od najvrjednijih privatnih kompanija na svijetu.

Posljednjih godina velik dio financiranja startupa u Kini pokreću fondovi koje podupire vlada. Konkretno, ta su sredstva snažno usredotočena na "tešku tehnologiju" kao što su proizvođači poluvodiča i tvrtke za električna vozila koja su u skladu s dugoročnim strateškim ciljevima vlade.

Još jedno vodeće tehnološko središte, Singapur, ima najveće financiranje rizičnog kapitala po glavi stanovnika u cijelom svijetu. U 2023. godini to je bilo jednako impresivnih 1.060 dolara u financiranju po osobi. Za usporedbu, venture financiranje iznosilo je 345 dolara po osobi u SAD-u, što je drugo najveće u svijetu.