London s najviše GenAI startupa, a Pariz s najviše financiranja

Ulagači su sada u potrazi za dolazećim prilikama u umjetnoj inteligenciji i to na tržištima gdje su cijene manje napuhane nego u SAD-u

Gorden Knezović petak, 5. srpnja 2024. u 06:05

Zajedno, Europa i Izrael obično čine oko 45% svih rizičnih (venture capital) financiranja tehnoloških projekata godišnje, ali udio financiranja na području umjetne inteligencije pada na manje od polovice toga, a za generativnu umjetnu inteligenciju na još manji postotak. Možete to shvatiti kao signal da Europa i Izrael zaostaju na tržištu.

Jedan od najvećih globalnih venture investitora Accel naručio je analizu startup scene umjetne inteligencije u Europi i Izraelu.

udjeli GenAI startupa u europskim tehnološkim centrima i Izraelu 📷 Dealroom
udjeli GenAI startupa u europskim tehnološkim centrima i Izraelu Dealroom

London s najviše GenAI startupa. 

Od 221 analiziranog startupa analitičke tvrtke Dealroom, istraživanja rađenog za Accel, oko 27%, gotovo jedna trećina grupe, osnovano je u Londonu.

Tel Aviv je zauzeo mjesto broj dva s 13%; Berlin 12%; i Amsterdam 5%. Iako je Pariz grad o kojem svi već neko vrijeme govore kao o leglu razvoja umjetne inteligencije, on se našao u sredini ljestvice gradova, s 10%.

najviše osnivača GenAI startupa su bivši zaposlenici big tech kompanija, najviše iz Googlea 📷 Dealroom
najviše osnivača GenAI startupa su bivši zaposlenici big tech kompanija, najviše iz Googlea Dealroom

Najviše investicija u Pariz

Zajedno, francuski GenAI startupi prikupili su do sada 2,29 milijardi američkih dolara, što je najviše od bilo koje zemlje u Europi i više od Izraela. Nedavne runde investicija uključuju Mistral AI prikupljanje 640 milijuna dolara ranije ovog mjeseca, povrh više od 500 milijuna dolara prije toga; i H prikuplja u početnom krugu 220 milijuna dolara. Poolside, koji je prošlog kolovoza preselio svoje sjedište iz SAD-a u Pariz, navodno je također usred prikupljanja pozamašne investicije. 

Usto Hugging Face, repozitorij otvorenog koda za modele strojnog učenja, je prikupio 235 milijuna dolara u kolovozu 2023. godine, a novi startup Kyutai je prikupio stotine milijuna eura za modele AI otvorenog koda.¸

Sveukupno, francuskih 2,29 milijardi dolara prikupljenih investicija od GenAI startupa je skoro onoliko koliko su sljedeće tri zemlje prikupile zajedno. Velika Britanija je prikupila 1,15 milijardi dolara financiranja GenAI startupa (proizvođač Stable Diffusion, Stability AISynthesia i PolyAI među većim su starupima); Izrael je prikupio 1,04 milijarde dolara (najveći startupi si AI21 i Run:ai koje je nedavno kupila Nvidia; Njemačka je prikupila 636 milijuna dolara (najveći startup Aleph Alpha prošle godine privuka 500 milijuna dolara investicija).

najvažniji GenAI startupi u Europi i Izraelu 📷 Dealroom
najvažniji GenAI startupi u Europi i Izraelu Dealroom

Big tech rasadnik startupa

Oko 25% europskih GenAI startupa ima osnivače koji su prethodno radili u Alphabetu (DeepMind ili Google), Appleu, Amazonu, Meta ili Microsoftu (nazvana grupa MAAMA). Od 10 najvećih GenAI startupa njih 60% su osnovali bivši zaposlenici iz MAAMA-a. Google se posebno ističe kao rasadnik osnivača startupa umjetne inteligencije, nadmašujući čak i neka od najprestižnijih sveučilišta na svijetu kao što su Cambridge, Oxford i UCL.