Talijanski parlament istražuje vlasnika PBZ-a

Pokazalo kako su računi oko 3.500 klijenata - uključujući premijerku Giorgiu Meloni i bivšeg premijera Marija Draghija - možda bili kompromitirani između veljače 2022. i travnja ove godine.

Miroslav Wranka petak, 25. listopada 2024. u 11:10
📷 Christian Dubovan (Unsplash)
Christian Dubovan (Unsplash)

Odbor za sigurnost talijanskog parlamenta održat će saslušanje o pohranjivanju podataka nakon upada u najveću banku u toj državi Intesa Sanpaolo, u čijem je vlasništvu i Privredna banka Zagreb.

Intesa Sanpaolo je pod istragom tužitelja u gradu Bariju nakon što se pokazalo kako su računi oko 3.500 klijenata - uključujući premijerku Giorgiu Meloni i bivšeg premijera Marija Draghija - možda bili kompromitirani između veljače 2022. i travnja ove godine.

Parlamentarni Odbor za sigurnost Republike (COPASIR) planira prikupljati informacije od osoba koje bi mogle imati relevantne informacije. Zasad nema zakazanih saslušanja za čelnike Intese.

Prvi bi na redu trebao 23. listopada biti podtajnik kabineta Alfredo Mantovani, viši vladin dužnosnik zadužen za obavještajna pitanja. Sjednice odbora održavaju se iza zatvorenih vrata i ne objavljuju se zapisnici o temama o kojima se raspravljalo.

Intesa se 13. listopada javno ispričala zbog incidenta nakon što je Meloni priznala prijavljeni incident u televizijskom intervjuu, rekavši kako očekuje istragu što se dogodilo i svaku moguću zavjeru koja stoji iza toga.

Upravni odbor banke prošlog je tjedna imenovao generala Antonia De Vitu, bivšeg višeg policijskog časnika koji je nedavno otišao u mirovinu, za šefa sigurnosti, novog odjela koji je osnovao nakon kršenja.

Kako piše Reuters, nije u pitanju bilo lažno predstavljanje, već je sustav kompromitirao netko tko je imao dopuštenje za pristup podacima o računima klijenata zbog svoje uloge u banci. To je bilo moguće zahvaljujući širenju mogućnosti pristupa prije otprilike dvije godine. Time je izbjegao pokretanje kontrolnog sustava koji bi otkrio, na primjer, neobično velik broj zahtjeva za podacima koji se odnose na jedan račun u kratkom vremenu.

Zaposlenik je radio u Intesinom odjelu za poljoprivredne djelatnosti, gdje je često potrebno imati uvid u podatke o pojedinim računima. Protiv njega je pokrenut disciplinski postupak.