SAD bi mogle prve potpuno zabraniti TikTok

Mnoge su zemlje zabrinute za sigurnost TikToka i povezanosti platforme s Kinom, odnosno njenim obavještajnim službama strogo kontroliranim od vlade u Pekingu

Gorden Knezović nedjelja, 28. travnja 2024. u 14:05
📷 Pixahive
Pixahive

Ovog je tjedna Kongres Sjedinjenih Američkih Država odobrio zakon protiv aplikacije ByteDance. Time su SAD poduzele su još jedan korak prema tome da postanu moguća prva zemlja koja će zabraniti aplikaciju društvenih medija TikTok zbog, kako se službeno navodi, zabrinutosti za privatnost.

Naime, u utorak, 23. travnja, Kongres je odobrio zakon koji bi prisilio kineskog vlasnika aplikacije ByteDance da proda platformu u roku od devet mjeseci ili će se suočiti sa zabranom.

Nekoliko zemalja zabranilo je TikTok na vladinim uređajima, strahujući da bi osjetljive informacije mogle biti izložene prilikom preuzimanja aplikacije.

TikTok osporava optužbe da prikuplja više korisničkih podataka od drugih tvrtki društvenih medija i naziva zabrane "osnovnom dezinformacijom", tvrdeći da je o njima odlučeno "bez namjere ili dokaza". 

TikTok je u vlasništvu kineske tehnološke tvrtke ByteDance, ali inzistira na tome da se vodi neovisno i da ne dijeli podatke s kineskom vladom. Sada provodi projekt pohranjivanja američkih korisničkih podataka u Teksasu, za koji kaže da će ih staviti izvan dosega Kine.

Međutim, mnoge su zemlje i dalje oprezne u pogledu platforme i njezinih veza s Kinom. Zapadne tehnološke tvrtke, uključujući Airbnb, Yahoo i LinkedIn, također napuštaju Kinu ili smanjuju poslovanje tamo zbog strogog zakona o privatnosti u Pekingu, koji određuje kako tvrtke mogu prikupljati i pohranjivati ​​podatke.

različite vrste zabrane za TikTok u svijetu. čak se i u Kini koristi posebna verzija aplikacije namijenjena samo za domaće tržište 📷 Wikimedia
različite vrste zabrane za TikTok u svijetu. čak se i u Kini koristi posebna verzija aplikacije namijenjena samo za domaće tržište Wikimedia

Koje su zemlje zabranile TikTok i zašto?

Popis zabrana TiKToku je podugačak u zemljama svijeta. Neke su zemlje provele djelomične ili potpune zabrane aplikacije.

Australija

Australija je 4. travnja ove godine zabranila TikTok na svim uređajima u vlasništvu savezne vlade zbog sigurnosnih razloga.

obavijesti koju je izdalo Ministarstvo državnog odvjetništva navodi se da TikTok predstavlja rizik za sigurnost i privatnost zbog "opsežnog prikupljanja korisničkih podataka i izloženosti izvansudskim uputama strane vlade koje su u suprotnosti s australskim zakonom".

Glavni državni odvjetnik Mark Dreyfus rekao je u izjavi da će na temelju savjeta obavještajnih i sigurnosnih agencija zabrana stupiti na snagu "čim to bude moguće".

Estonija

Krajem ožujka ove godine, estonski ministar IT-a i vanjske trgovine u odlasku, Kristjan Järvan, rekao je lokalnim novinama da će TikTok biti zabranjen na pametnim telefonima koje je država izdala javnim službenicima.

Međutim, u razgovoru za Eesti Päevaleht, ministar je dodao: "Ako javni službenik koristi svoj privatni telefon dok je na poslu, to stvarno nećemo ispitivati".

Velika Britanija

16. ožujka ove godine državni tajnik Velike Britanije u Uredu kabineta Oliver Dowden najavio je u izjavi Donjem domu britanskog parlamenta trenutnu zabranu aplikacije na uređajima vladinih službenika.

"Ovo je mjera predostrožnosti. Znamo da već postoji ograničena upotreba TikToka u cijeloj vladi, ali to je također dobra kibernetička higijena", rekao je u obraćanju zastupnicima. Zabrana se temelji na izvješću Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost Velike Britanije, koji je otkrio da "može postojati rizik u vezi s pristupom osjetljivim vladinim podacima i korištenjem određenih platformi".

EU

Europski parlament, Europska komisija i Vijeće EU-a, tri glavna tijela EU-a, zabranili su TikTok na uređajima osoblja, navodeći zabrinutost zbog kibernetičke sigurnosti.

Zabrana Europskog parlamenta stupila je na snagu 20. ožujka ove godine. Također je "snažno preporučio" da članovi parlamenta i osoblje također uklone aplikaciju sa svojih osobnih uređaja.

Francuska

Francuska vlada je 24. ožujka ove godine zabranila instaliranje i korištenje "rekreativnih" aplikacija kao što su TikTok, Netflix i Instagram na radnim telefonima 2,5 milijuna državnih službenika. Zabrana, koja je objavljena "obvezujućom" uputom, odmah je stupila na snagu i ne odnosi se na osobne telefone državnih službenika. Francuska je prva zemlja koja je pojačala napore da zabrani i druge "rekreacijske" aplikacije poput Netflixa na vladinim uređajima.

“Rekreacijske aplikacije ne predstavljaju dovoljnu razinu kibernetičke sigurnosti i zaštite podataka da bi se mogle primijeniti na administrativnoj opremi. Ove aplikacije stoga mogu predstavljati rizik za zaštitu podataka tih uprava i njihovih javnih službenika,” stoji u priopćenju francuske vlade.

Francuski ministar javnih službi Stanislas Guerini tvitao je da je ova mjera namijenjena "osiguranju kibernetičke sigurnosti" državne uprave i državnih službenika.

Nizozemska

Nizozemsko ministarstvo unutarnjih poslova obeshrabrilo je korištenje svih aplikacija iz "zemalja s agresivnim cyber-programom usmjerenim na nizozemske ili nizozemske interese" na telefonima koje distribuira vlada. Nije identificirao TikTok imenom, ali savjet je uslijedio nakon procjene nacionalne obavještajne agencije AIVD koja je upozorila da aplikacije iz zemalja poput Kine, Rusije, Sjeverne Koreje i Irana nose "povećani rizik od špijunaže".

"Središnja vlada mora biti u mogućnosti sigurno obavljati svoj posao, uključujući i putem svojih mobilnih uređaja", izjavila je 21. ožujka nizozemska ministrica digitalizacije Alexandra van Huffelen.

Naposljetku, vlada želi da svi poslovni telefoni državnih službenika budu konfigurirani tako da se mogu instalirati i koristiti samo aplikacije, softver ili značajke koje su prethodno autorizirane.

Norveška

23. ožujka norveški parlament zabranio je TikTok na radnim uređajima, nakon što je ministarstvo pravosuđa zemlje upozorilo da se aplikacija ne smije instalirati na telefone izdane državnim zaposlenicima.

Ministrica pravosuđa Emilie Enger Mehl rekla je u izjavi da "u svojim procjenama rizika ... norveške obavještajne službe izdvajaju Rusiju i Kinu kao glavne čimbenike rizika za norveške sigurnosne interese".

Dodala je da "također izdvajaju društvene mreže kao forum koji favoriziraju potencijalno opasni akteri i drugi koji žele utjecati na nas dezinformacijama i lažnim vijestima".

Državni službenici i dalje mogu koristiti TikTok ako je potrebno iz profesionalnih razloga, ali samo na uređajima koji nisu spojeni na državnu mrežu, priopćilo je ministarstvo.

Norveški glavni grad Oslo i njegov drugi po veličini grad Bergen također su pozvali općinske službenike da uklone TikTok sa svojih radnih telefona.

Belgija

Belgija je 10. ožujka objavila da zabranjuje TikTok na uređajima u vlasništvu ili koje plaća belgijska savezna vlada na najmanje šest mjeseci, navodeći kao razlog zabrinutost oko kibernetičke sigurnosti, privatnosti i dezinformacija.

Premijer Alexander de Croo rekao je da se zabrana temelji na upozorenjima državne sigurnosne službe i njezinog centra za kibernetičku sigurnost, koji su rekli da bi aplikacija mogla sakupljati korisničke podatke i podešavati algoritme za manipuliranje svojim vijestima i sadržajem.

Odgovarajući na objavu Belgije, TikTok je rekao da je "razočaran ovom obustavom, koja se temelji na osnovnim dezinformacijama o našoj tvrtki", dodajući da su "spremno dostupni za sastanak s dužnosnicima kako bi odgovorili na sve nedoumice i razjasnili pogrešne predodžbe".

Danska

Dana 6. ožujka, Ministarstvo obrane Danske objavilo je da će "zabraniti korištenje aplikacije u službenim jedinicama" kao mjeru kibernetičke sigurnosti.

U priopćenju je ministarstvo reklo da je Centar za kibernetičku sigurnost te skandinavske zemlje - koji je dio danske vanjske obavještajne službe - procijenio da postoji rizik od špijunaže.

Ministarstvo je reklo da su "postojala značajna sigurnosna razmatranja unutar ministarstva obrane u kombinaciji s vrlo ograničenom potrebom za korištenjem aplikacije vezanom uz posao", te da zaposlenici "moraju deinstalirati TikTok na službenim telefonima i drugim službenim uređajima što je prije moguće ako prethodno instalirali".

SAD

13. ožujka ove godine Zastupnički dom Kongresa velikom je većinom usvojio prijedlog zakona kojim se od matične tvrtke TikTok-a sa sjedištem u Pekingu zahtijeva da se odustane od platforme ili će se suočiti sa zabranom u cijeloj zemlji.

Napor kojem se Senat prethodno usprotivio zbog zabrinutosti za slobodu govora odobren je 24. travnja  kao dio većeg paketa.

Kongres je poslao prijedlog zakona predsjedniku Joeu Bidenu, koji je rekao da će ga potpisati i postati zakon.

"Kongres djeluje kako bi spriječio strane protivnike u provođenju špijunaže, nadzora, zlonamjernih operacija, nanošenja štete ranjivim Amerikancima, našim vojnicima i ženama te osoblju naše vlade SAD-a", rekla je predsjednica Senatskog odbora za trgovinu Maria Cantwell.

Vlasnik TikToka ByteDance imat će devet mjeseci da proda platformu, uz moguće produljenje od tri mjeseca.

Više od polovice od 50 američkih država već je zabranilo TikTok na vladinim uređajima zbog zabrinutosti za sigurnost podataka, a američka vlada dala je agencijama rok do kraja ožujka da izbrišu aplikaciju s federalnih uređaja i sustava.

I FBI i Savezna komisija za komunikacije upozorili su da bi ByteDance mogao dijeliti TikTok korisničke podatke s kineskom autoritarnom vladom.

Također postoji zabrinutost oko sadržaja TikToka i šteti li on mentalnom zdravlju tinejdžera. Istraživači iz neprofitnog Centra za suzbijanje digitalne mržnje rekli su u izvješću u prosincu da je sadržaj o poremećajima prehrane na platformi prikupio 13,2 milijarde pregleda. 

Otprilike dvije trećine američkih tinejdžera koristi TikTok, prema Pew Research Centeru, a aplikacija ima 170 milijuna korisnika diljem zemlje.

Kanada

Nakon američkog poteza, Kanada je 28. veljače ove godine objavila da zabranjuje TikTok na svim uređajima koje je izdala vlada, rekavši da aplikacija predstavlja "neprihvatljiv" rizik za privatnost i sigurnost.

Zaposlenicima će također biti onemogućeno preuzimanje aplikacije ubuduće.

Premijer Justin Trudeau rekao je u to vrijeme da će daljnje mjere možda uslijediti, ali i ne.

"Pretpostavljam da će, dok vlada poduzima značajan korak govoreći svim saveznim zaposlenicima da više ne mogu koristiti TikTok na svojim radnim telefonima, mnogi Kanađani, od poslovnih do privatnih osoba, razmisliti o sigurnosti vlastitih podataka i možda donijeti odluke", rekao je Trudeau. .

"Uvijek sam obožavatelj davanja informacija Kanađanima kako bi mogli donijeti prave odluke za njih", dodao je.

Novi Zeland

Novi Zeland je 17. ožujka objavio da će TikTok biti zabranjen na telefonima vladinih zastupnika krajem mjeseca. Za razliku od drugih zemalja poput Velike Britanije, zabrana ne utječe na sve vladine službenike i odnosi se samo na oko 500 ljudi u parlamentarnom kompleksu.

Izvršni direktor parlamentarne službe Rafael Gonzalez-Montero rekao je da dužnosnici mogu napraviti posebne aranžmane ako im je TikTok potreban za obavljanje njihovih demokratskih dužnosti.

Indija

Indija je 2020. godine zabranila TikTok i desetke drugih kineskih aplikacija, uključujući aplikaciju za razmjenu poruka WeChat, zbog zabrinutosti za privatnost i sigurnost. Zabrana je uslijedila ubrzo nakon sukoba između indijskih i kineskih trupa na spornoj himalajskoj granici u kojem je ubijeno 20 indijskih vojnika, a deseci su ozlijeđeni.

Tvrtke su dobile priliku odgovoriti na pitanja o zahtjevima privatnosti i sigurnosti, ali zabrana je postala trajna u siječnju 2021. godine.

Tajvan

U prosincu 2022. Tajvan je uveo zabranu TikToka u javnom sektoru nakon što je FBI upozorio da TikTok predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost.

Vladinim uređajima, uključujući mobilne telefone, tablete i stolna računala, nije dopušteno koristiti softver kineske proizvodnje, uključujući aplikacije poput TikToka, njegovog kineskog ekvivalenta Douyin ili Xiaohongshu, kineske aplikacije za životni sadržaj.

Pakistan

Pakistanske su vlasti privremeno zabranile TikTok najmanje četiri puta od listopada 2020. godine, navodeći zabrinutost da aplikacija promiče nemoralan sadržaj.

Afganistan

Talibansko vodstvo u Afganistanu zabranilo je TikTok i igru PUBG 2022. godine na temelju zaštite mladih od "zavaravanja".