Iznenađujuće manje kibernetičkih napada na OI u Parizu u odnosu na OI u Tokiju

Završene su Olimpijske igre u Parizu 2024. te je vrijeme za konačnu analizu kibernetičkih napada koji su obilježili taj globalni događaj

Mreža srijeda, 28. kolovoza 2024. u 11:05

Istraživači su identificirali do 450 milijuna napada tijekom Olimpijskih igara u Tokiju 2021. Zlonamjerni napadači pokrenuli su skoro 4,4 milijarde prijetnji tijekom OI u Tokiju 2021. godine, ili oko 800 prijetnji u sekundi.

Iznenađenje je što je u usporedbi s Olimpijskim igrama u Tokiju 2021., broj napada u vrijeme Oplimijade u Parizu neočekivano znatno niži. Naime, tehnološki direktor za Olimpijske igre Pariz 2024. Bruno Marie-Rose očekivao “osam do deset puta više” napada nego u Tokiju. Očekivani rizici odnosili su se na sve IT sustave bez iznimke: središnje sustave organizacije, prodaju ulaznica, prostorije za novinare, sustave za ulazak na stadion, televizijsko emitiranje i kritičnu infrastrukturu (električnu, komunikacijsku, transportnu itd.).

Iznenađenje je tim veće jer je sa svakim novim Olimpijskim igrama rastao je broj pokušaja kibernetičkih napada, a sigurnosne službe imale su sve više posla.

U Parizu su u vrijeme održavanja Olimpijskih igara od 26. srpnja do 11. kolovoza 2024. ove godine registrirana 144 pokušaja kibernetička napada, u 22 napada napadači su došli do cilja, podaci su Nacionalne agencije za sigurnost informacijskih sustava ANSSI. U vrijeme Olimpijskih igara francuski premijer Gabriel Attal rekao je da je do 31. srpnja spriječeno 68 kibernetičkih napada.

Od 141 zabilježenog napada, 119 ih nije imalo značajnijeg utjecaja. 22 kibernetička napada uspjela su prodrijeti u informacijske sustave Igara. Prouzročili su ozbiljnije poremećaje jer su bili usmjereni na bitne ključne sektore.

Ti napadi su uglavnom bili distribuirano uskraćivanje usluge (DDoS), to jest tehnika koja ima za cilj preopteretiti poslužitelje kako bi ih učinila neoperativnim. Ciljevi su bili različiti: državni subjekti, prometna infrastruktura, telekomunikacije i sportske organizacije, sve sektori nužni za neometano odvijanje Igara.

Učinkovitost sigurnosnih mjera omogućila je obuzdavanje utjecaja i takvih uspjelijih kibernetičkih upada  pa su se Igre održavale bez većih prekida. Usto, zahvaljujući pripremljenosti sigurnosnih timova incidenti su brzo stavljeni pod kontrolu.

ANSSI je u kibernetičkoj zaštiti surađivao s Ministarstvom unutarnjih poslova i snagama kibernetičke obrane Ministarstva oružanih snaga Francuske, poznatim kao Comcyber.