Bidenova administracija zabranila Kaspersky u SAD-u

Administracija u Washingtonu zabranila je tvrtki za kibernetičku sigurnost Kaspersky prodaju svojih proizvoda u Sjedinjenim Američkim Državama zbog povezanosti tvrtke s Rusijom

Mreža četvrtak, 27. lipnja 2024. u 11:05
📷 flickr
flickr

Kaspersky, multinacionalna tvrtka sa sjedištem u Rusiji koja pruža antivirusni softver, neće moći isporučivati ​​budući softver niti nuditi ažuriranja postojećeg softvera u SAD-u, priopćilo je Ministarstvo trgovine.

Odluka SAD-a uslijedila je nakon što je istraga pokazala da operacije Kasperskog "predstavljaju nacionalni sigurnosni rizik" za zemlju zbog ruskih cyber aktivnosti i utjecaja na operacije Kasperskog.

Ured za industriju i sigurnost Ministarstva trgovine rekao je da se zabrinutosti "ne mogu riješiti mjerama ublažavanja osim potpune zabrane".

Kasperesky, sjedište u Moskvi 📷 wikimedia
Kasperesky, sjedište u Moskvi wikimedia

"Rusija je uvijek iznova pokazala da ima sposobnost i namjeru iskorištavanja ruskih tvrtki, poput Kaspersky Laba, za prikupljanje osjetljivih američkih informacija i njihovo korištenje oružjem, a mi ćemo nastaviti koristiti svaki alat koji nam je na raspolaganju kako bismo zaštitili nacionalnu sigurnost SAD-a i američki narod “, rekla je američka ministrica trgovine Gina Raimondo.

Dio američkih razloga za taj potez uključivao je činjenicu da je tvrtka pod jurisdikcijom ruske vlade i da ima pristup osjetljivim američkim korisničkim podacima.