Teslini roboti mogli bi u prodaju već krajem 2025. godine?

Elon Musk je uvjeren kako je Tesla najbolje pozicionirana za postizanje masovne proizvodnje humanoidnih robota.

Miroslav Wranka petak, 26. travnja 2024. u 06:05
📷 Tesla
Tesla

Teslin humanoidni robot još je u laboratoriju, ali bi mogao biti spreman za prodaju već krajem sljedeće godine, najavio je glavni izvršni direktor te tvrtke Elon Musk.

Musk očekuje kako će Teslin robot Optimus moći obavljati zadatke u tvornici do kraja ove godine. Također smatra kako je Tesla najbolje pozicionirana za postizanje masovne proizvodnje takvih robota. 

Ranije je prognozirao kako bi prodaja robota mogla postati najveći dio Teslinog poslovanja, veći i od proizvodnje automobila. 

Musk je poznat po tome što daje smjela obećanja koja ne ostvari uvijek ili to ne uspije učiniti u roku. Primjerice, 2019. godine je rekao kako će Tesla do 2020. upravljati mrežom robotaksija. 

Tesla je izbacila prvu generaciju robota Optimus, nazvanu Bumblebee, u rujnu 2022. godine.

Nekoliko tvrtki razvija humanoidne robote kako bi zadovoljili potencijalne nedostatke radne snage i zamijenili ljude pri obavljanju repetitivnih zadatak koji bi mogli biti opasni ili zamorni u industrijama kao što su logistika, skladištenje, maloprodaja i proizvodnja.

Među njima su, primjerice, japanska Honda i Hyundai Motorov Boston Dynamics.

Ove godine, Microsoft i Nvidijin startup Figure su izjavili da su potpisali partnerstvo s njemačkim proizvođačem automobila BMW-om za postavljanje humanoidnih robota u pogon proizvođača automobila u Sjedinjenim Državama.