Robot ulazi u reaktor nuklearne elektrane Fukushima

Ako uspije, vratit će oko tri grama - od procijenjenih 880 tona - nuklearnog otpada na ispitivanje Japanskoj agenciji za atomsku energiju.

Mreža petak, 13. rujna 2024. u 07:10

Robot je počeo ulaziti u reaktor Jedinice 2 nuklearne elektrane Fukushima, nastojeći izvući sićušni komad goriva koji se rastopio 2011. godine.

Uređaj, koji su operateri (i vlasnici lokacija) Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) nazvali Telesco, robot je grabilica kojom će se manevrirati u jezgri reaktora pomoću teleskopskih motki. 

Ako uspije, vratit će oko tri grama - od procijenjenih 880 tona - nuklearnog otpada na ispitivanje Japanskoj agenciji za atomsku energiju. Cilj je ustanoviti u kakvom je stanju gorivo i pronaći načine kako ukloniti ostatak goriva na siguran i pouzdan način.

Prvi pokušaj u kolovozu nije prošao po planu. Telesco bi trebao biti postavljen u jezgru reaktora pomoću metalnih šipki koje bi se trebale protezati 22 metra. Ali, operateri su uspjeli sastaviti šipke pogrešnim redoslijedom, pa su bila potrebna dva tjedna reorganizacije prije ponovnog pokušaja.

TEPCO i japanska vlada žele cijelu lokaciju očistiti i dekontaminirati do 2050. godine, što se smatra optimističnim. No, vlada inzistira kako neće odustati od tog cilja.

Tijekom pokušaja ulaska u Jedinicu 1 reaktora 2015. godine robot je prestao funkcionirati nakon tri sata u visoko radioaktivnom području. Podvodni robot imao je više uspjeha u 2017.