NATO financira njemački startup koji gradi autonomne ratne robote

Sve je šira primjena umjetne inteligencije i tehnologije u vojne svrhe

Mreža srijeda, 12. lipnja 2024. u 10:05

Jedan od primjera za to je i što je NATO-ov fond za inovacije (NATO Innovation Fund, NIF) predvodio početno ulaganje od 9 milijuna eura u njemački startup ARX Robotics, koji izrađuje bespilotne kopnene robote za bojno polje. NIF ima proračun od milijardu eura za potporu startupima koji razvijaju duboku tehnologiju za obrambene i sigurnosne aplikacije. NIF je prvi multi-državni fond rizičnog kapitala na svijetu za podržku startupove koji razvijaju duboku tehnologiju za obrambenu i sigurnosnu primjenu. Fond će uložiti milijardu eura u razdoblju od 15 godina u tvrtke u ranoj fazi razvoja i druge VC fondove koji razvijaju nove i revolucionarne tehnologije — koje će se koristiti u vojnim i obrambenim aplikacijama. To uključuje umjetnu inteligenciju; obrada velikih podataka; kvantne tehnologije; autonomija; biotehnologija i ljudsko poboljšanje; novi materijali; energija; pogon i prostor. 

Investicija u ARX je njegova druga javna investicija od pokretanja prošle godine. Prvi, najavljen prošli tjedan, bio je za iCOMAT, britansko startup za izgradnju ultralakih kompozita za zrakoplovni, automobilski i obrambeni sektor. 

ARX-ovi roboti mogu biti opremljeni opremom poput radara, uređaja za čišćenje mina ili medicinskih nosila 📷 arx
ARX-ovi roboti mogu biti opremljeni opremom poput radara, uređaja za čišćenje mina ili medicinskih nosila arx

ARX

Marc Wietfeld je osnovao ARX 2022. godine zajedno s kolegama veteranima njemačke vojske Stefanom Röbelom i Maximilianom Wiedom. Tvrtka je do sada izradila 12 robota koje su testirale oružane snage Ukrajine, Njemačke, Austrije, Švicarske i Mađarske. 

Ratni botovi ARX-a izgledaju poput malih tenkova - ali bez oružja. Vozila voze na gazištima, a mogu biti opremljena opremom poput radara, uređaja za čišćenje mina ili medicinskih nosila. ARX-ovi roboti relativno su jeftini (za obrambenu tehniku), a prodaju se između 30.000 i 150.000 eura po komadu. Osim na bojnom polju primjenjivi su i u pojedinim humanitarnim krizama.

ARX ​​prodaje četiri različita stroja. Najveći nosi vojne terete težine do 500 kg - uključujući ozlijeđene vojnike - preko bojnog polja. Drugi model djeluje kao pokretni uređaj za vježbanje meta, dok drugi nosi dronove u borbu.

Roboti su modularni, izrađeni od uobičajenih komponenti. Vojnici ih mogu konfigurirati na bojnom polju u roku od nekoliko minuta, bez alata. Svi su roboti povezani softverom i koriste AI za samostalno kretanje. Vojno osoblje ih također može kontrolirati na daljinu, poput drona.

Njemačka vojska testira ARX-ovog autonomnog robota 📷 arx
Njemačka vojska testira ARX-ovog autonomnog robota arx

iCOMAT

NATO-ov fond za inovacije sudjelovao je u ulaganju od 22,5 milijuna dolara ( 21 milijun eura) u iCOMAT, britansko startup za izgradnju ultralakih kompozita za zrakoplovni, automobilski i obrambeni sektor.

Osnovan 2019. godine od strane grčkog znanstvenika Evangelosa Zympeloudisa, iCOMAT je razvio potpuno automatizirani proizvodni proces koji pretvara karbonska vlakna u lagane kompozitne materijale. 

Za razliku od konvencionalnih metoda — koje proizvode komponente slaganjem višestrukih ravnih slojeva vlakana — tvrtka “prva u svijetu” tehnologija omogućuje upravljanje vlaknima. To je sposobnost usmjeravanja vlakana kako bi se optimizirala svojstva strukture u bilo kojem trenutku. ICOMAT je već izradio komponente za panele borbenih aviona, svemirske lansere i bolide Formule 1. 

ICOMAT je već izradio komponente za panele borbenih aviona, svemirske lansere i bolide Formule 1 📷 iCOMAT
ICOMAT je već izradio komponente za panele borbenih aviona, svemirske lansere i bolide Formule 1 iCOMAT