U Q2 2024 14% računala isporučenih u svijetu bilo je sposobno za AI

Prema najnovijim podacima Canalysa, 8,8 milijuna osobnih računala s AI-om isporučeno je u drugom tromjesečju ove godine (Q2 2024)

Gorden Knezović subota, 17. kolovoza 2024. u 07:10

Ti uređaji definirani su kao stolna i prijenosna računala koja uključuju čipset ili blok za namjenska AI radna opterećenja, kao što je NPU. Isporuke računala s AI-om predstavljale su 14% svih isporučenih računala u tromjesečju. Budući da su planovi svih glavnih proizvođača procesora za osobna računala sposobna za umjetnu inteligenciju već uveliko u tijeku, slijedi značajno povećanje dostupnosti uređaja s AI-jem i njihovog prihvaćanja od korisnika u drugoj polovici ove godine i u slijedećim godinama. 

Slijedi još veći rast

"Drugo tromjesečje 2024. dalo je značajan zamah ekspanziji osobnih računala s AI-om. U lipnju smo lansirali Copilot+ računala koja uključuju Qualcommov Snapdragon X seriju čipova, temeljenu na Arm arhitekturi. Iako su količine isporuka u tromjesečju bile relativno male zbog ograničenih tjedana i geografske pokrivenosti dostupnosti, široka predanost Windows OEM-ova da usvoje te proizvode u svoje portfelje dobar je znak za izglede kategorije. U x86 prostoru, Intel je povećao svoju isporuku Core Ultra čipseta, izvješćujući o snažnim sekvencijalnim performansama za svoje AI PC proizvode, dok je AMD najavio Ryzen AI 300 seriju procesora za prijenosna računala u lipnju, s izdanjima proizvoda koja počinju sredinom srpnja”, rekao je glavni analitičar u Canalysu Ishan Dutt.   

“Sa sada postavljenim snažnim temeljima, isporuke računala s AI-om spremne su za daljnji rast u drugoj polovici 2024. godine. Dobavljači procesora i proizvođači originalne opreme postavljeni su za ciljanje šire baze kupaca kroz dostupnost novih kategorija proizvoda u više cjenovnih kategorija. U međuvremenu, kanalni partneri signaliziraju da preferiraju značajke povezane s umjetnom inteligencijom u osobnim računalima, pri čemu je blizu 60% ispitanika u anketi provedenoj u svibnju pokazalo da očekuju da će kupci favorizirati uređaje s tipkom Copilot. Tržišna izvedba osobnih računala s AI-om uvelike je u skladu s očekivanjima i industrija ostaje na pravom putu da isporuči oko 44 milijuna jedinica u 2024. i 103 milijuna jedinica u 2025. godini”, dodao je Dutt.

Istaknuti dobavljači i platforme 

Sa svojim cijelim Mac portfeljem koji uključuje čipove M-serije s Neural Engineom, Apple se za sada može pohvaliti najvećim isporukama osobnih računala s AI-om i udjelom u portfelju. Najava Apple Intelligencea, koja je sada u razvojnoj beta fazi u SAD-u, donijela je veću jasnoću u slučajeve korištenja AI-ja za Mac. Kada značajke postanu aktivne, bit će kompatibilne s velikom većinom postojeće Mac instalirane baze, osiguravajući Appleu brzo skaliranje izloženosti korisnika njegovim AI iskustvima.   

U Windows prostoru, isporuke računala s AI-om porasle su za 127% uzastopno. Lenovo, proizvođač računala s najvećom isporukom na svijetu, napravio je svoj pohod na računala s pogonom na Snapdragon X s Yoga Slim 7x i ThinkPad T14s, čime je pomogao povećati udio AI-sposobnog u ukupnim isporukama računala sa sustavom Windows na oko 6% u tromjesečju. To predstavlja sekvencijalni rast od 228% za njegove isporuke računala s AI-om. HP je postigao oko 8% udjela računala sposobnih za umjetnu inteligenciju unutar svojih isporuka Windowsa, s lansiranjem Omnibook X 14 i EliteBook Ultra G1 Snapdragon Copilot+ računala povrh svoje proširene ponude Core Ultra uređaja u raznim linijama proizvoda. Dell je imao nešto manje od 7% svojih Windows isporuka predstavljenih računalima s AI-om, uz podršku svoje snažne komercijalne prisutnosti. Lansirao je Copilot+ računala u svojim linijama XPS, Latitude i Inspiron, ali s nejednakom dostupnošću.   

"Ključna prednost osobnih računala s AI-om koja se materijalizirala za OEM-ove osobnih računala je povećanje rasta unutar njihove vrhunske ponude. Isporuke računala sa sustavom Windows u rasponu od iznad 800 američkih dolara porasle su 9% uzastopno u drugom tromjesečju 2024. godine, pri čemu su isporuke računala s AI-om u tim cjenovnim razredima porasle za 126%. Kako se raspon značajki iz aplikacija prve i treće strane koje iskorištavaju NPU povećava, a koristi za izvedbu i učinkovitost postaju jasnije, ponuda vrijednosti za osobna računala s AI-om ostat će jaka. To je posebno važno tijekom sljedećih 12 mjeseci jer će značajan dio instalirane baze biti osvježen kao dio tekućeg ciklusa nadogradnje sustava Windows”, dodao je Dutt.