Osobna računala s AI-jem činiti će 40% globalnih isporuka u 2025.

Najnovija prognoza Canalysa predviđa da će se procijenjenih 48 milijuna osobnih računala s AI-om isporučiti diljem svijeta 2024. godine, što predstavlja 18% ukupnih isporuka osobnih računala

Gorden Knezović četvrtak, 21. ožujka 2024. u 06:05
📷 Canalys
Canalys

Ali to je tek početak velike tržišne tranzicije, s predviđanjima da će isporuke računala s AI-om premašiti 100 milijuna u 2025. godini, 40% svih globalnih isporuka računala. U 2028. godini Canalys očekuje da će dobavljači isporučiti 205 milijuna osobnih računala s AI-om, što predstavlja godišnju stopu rasta od čak 44% između 2024. i 2028. godine.

Osobna računala, koja integriraju namjenske AI akceleratore, kao što su neuronske procesorske jedinice (NPU), otključat će nove mogućnosti za produktivnost, personalizaciju i energetsku učinkovitost, poremetit će tržište osobnih računala i isporučiti značajne dobitke vrijednosti dobavljačima i njihovim partnerima. 

📷 Canalys
Canalys

“Više od 150 milijuna osobnih računala s AI-om će biti isporučena do kraja 2025. godine”, procjenjuje glavni analitičar u Canalysu Ishan Dutt te dodaje kako će  

“računala s namjenskim mogućnostima umjetne inteligencije na uređaju omogućit će nova i poboljšana korisnička iskustva, povećavajući produktivnost i personalizirajući uređaje u velikom broju, a istovremeno će nuditi bolju energetsku učinkovitost, veću sigurnost i smanjene troškove povezane s radnim opterećenjem umjetne inteligencije”. Dutt ističe kako će “ta kategorija osobnih računala u nastajanju otvariti nove mogućnosti i za programere softvera i za dobavljače hardvera kako bi uveli inovacije i isporučili uvjerljive slučajeve korištenja korisnicima u potrošačkim, komercijalnim i obrazovnim scenarijima.” 

📷 Canalys
Canalys

Uz nagli porast usvajanja, do kraja 2025. godine više od polovice osobnih računala po cijeni od 800 američkih dolara i više bit će sposobno za AI, s tim da će se taj udio povećati na više od 80% do 2028. godine. Kao rezultat toga, isporuke osobnih računala u tom cjenovnom razredu bit će rastu na više od polovice tržišta u samo četiri godine. To će pomoći povećati ukupnu vrijednost isporuka računala s 225 milijardi dolara u 2024. na više od 270 milijardi dolara u 2028. godini.