Globalne isporuke osobnih računala porasle su za 1% godišnje u Q3 2024

Prema posljednjim podacima tvrtke Canalys, globalno tržište osobnih računala poraslo je četvrto tromjesečje zaredom na godišnjoj razini

Gorden Knezović srijeda, 16. listopada 2024. u 12:00

U trećem tromjesečju ove godine (Q3 2024) isporuke stolnih, prijenosnih računala i radnih stanica povećane su u odnosu na godinu prije (Q3 2023) za 1,3% na 66,4 milijuna jedinica. Isporuke prijenosnih računala (uključujući mobilne radne stanice) dosegnule su 53,5 milijuna jedinica, što je povećanje od 2,8%, dok su se isporuke stolnih računala (uključujući radne stanice za stolna računala) smanjile za 4,6% na 12,9 milijuna jedinica.

Sljedećih 12 mjeseci predviđeno je za nastavak snažnog rasta budući da se velik dio baze instaliranih Windows računala još uvijek treba osvježiti prije kraja životnog vijeka Windowsa 10 u listopadu 2025. godine.

"Iako je rast u trećem tromjesečju bio skroman, oporavak tržišta osobnih računala sada je uvelike u tijeku s brojnim pozitivnim signalima koji ukazuju na bolje rezultate u nadolazećim tromjesečjima. Porast potražnje bio je posebno snažan od tvrtki, koje sada imaju samo godinu dana da nadograde svoja računala na Windows 11 i izbjegnu plaćanje naknada za proširenu podršku. Očekuje se da će komercijalna nabava ostati visoka do kraja ove godine, pri čemu 54% partnera koje je anketirao Canalys očekuju rast u svom poslovanju s računalima u drugoj polovici 2024. Godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Lansiranje najnovije generacije AI računalnih procesora iz Intela, AMD-a i Qualcomma također jača ponudu vrijednosti nadogradnje starog računala. Potražnja potrošača nije bila tako jaka, ali očekuje se da će blagdanska sezona ove godine donijeti značajne promotivne aktivnosti, što će pomoći u podršci skromnog rasta prema kraju ove godine”, rekao je glavni analitičar u Canalysa Ishan Dutt“ 

Globalne isporuke stolnih i prijenosnih računala  📷 Canalys PC Market Pulse: Q3 2024
Globalne isporuke stolnih i prijenosnih računala Canalys PC Market Pulse: Q3 2024

Tržišni udjeli

Lenovo je bio vodeći globalni dobavljač u trećem tromjesečju 2024. godine, isporučivši 16,5 milijuna jedinica, s rastom od 3% na godišnjoj razini nakon snažnih isporuka u trećem tromjesečju 2023. godine. HP slijedi na drugom mjestu s ravnomjernim rastom, isporučivši 13,5 milijuna jedinica. Dell je zadržao treće mjesto, ali je njegova isporuka pala za 4% godišnje na 9,8 milijuna jedinica. Asus je na četvrtom mjestu, s najvećim rastom među vodećim dobavljačima, s rastom od 16% na godišnjoj razini. Apple zaokružio prvih pet s 5,1 milijuna isporučenih Macova.