Certilia - Digitalni identitet budućnosti

Digitalna identifikacija i elektroničko potpisivanje dokumenata pomoću platforme Certilia jamči jednaku pravnu valjanost kao i vlastoručni potpis ili pečat u cijeloj Europskoj uniji

Promo utorak, 20. prosinca 2022. u 06:00

Digitalni identitet skup je informacija koji jedinstveno i vjerodostojno predstavlja osobu, aplikaciju, organizaciju ili uređaj, a Certilia* je hrvatska platforma za utvrđivanje digitalnog identiteta, bolje rečeno, paket elektroničkih proizvoda i usluga, koji građanima i poduzećima omogućuje potpuno digitalno poslovanje svih vrsta dokumenata i identifikaciju prema važećim standardima Europske unije (eID Scheme).


Vrijedi kao vlastoručni potpis
Certilia je dostupna preko interneta, na portalu www.certilia.com, ali i kao aplikacija za pametne mobitele i tablet uređaje, te omogućuje digitalno potpisivanje dokumenata bez čitača kartica ili drugih dodataka. Za aktivaciju usluge potrebna je pouzdana identifikacija korisnika – dolaskom uživo u ured tvrtke izdavatelja (AKD) ili uz predočavanje postojećeg kvalificiranog certifikata. Ako imate novu generaciju osobnih iskaznica, uslugu digitalnog potpisa Certilia možete besplatno aktivirati i na daljinu. Slično tome, Certilia se može nabaviti i preko Interneta, putem posebnog online registracijskog sustava – https://reg.certilia.com, kupnjom udaljenog certifikata ili certifikata na kartici. I tu je potrebna identifikacija postojećim certifikatom (eOsobna, kID kartica, FINA USB ili slično).


Niz dodatnih mogućnosti
Kad je riječ o poslovnoj primjeni, platforma Certilia pruža niz mogućnosti konfiguracije raznih digitalnih usluga s dodatnom vrijednošću. Primjerice, "korištenjem aplikacijskih programskih sučelja za identifikaciju korisnika, tvrtke (sve, bez obzira čime se bave) mogu na posebnom, Certilia developerskom portalu izraditi svoja rješenja za potpisivanje ugovora (telekom operateri tako mogu digitalizirati odnose sa svojim korisnicima, a banke mogu nadograditi svoje rješenja za m-bankarstvo), izgraditi vlastita rješenja za digitalno potpisivanje raznih dokumenata u internim sustavima tvrtki, napraviti vlastitu aplikaciju za prijavljivanje (login) korisnika na internetsku stranicu tvrtke, ili obavljanje sigurnih transakcija na portalima za elektroničke trgovinu, itd.", kaže Leo Lokas, direktor Odjela za razvoj poslovanja u AKD-u.


Automatska GDPR uskladivost
Tehnički gledano, Certilia funkcionira slično prijavi na Googleove usluge, no umjesto podataka koje je korisnik sam upisao u svoj profil, Certilia "povlači" podatke o korisniku iz evidencija MUP-a. To su vjerodostojni podaci koje ne treba dodatno provjeravati, dok podatke koje korisnici ostavljaju na svojim profilima na Googleovim portalima i društvenim mrežama treba stalno provjeravati. Usto, primjenom sustava Certilia automatski je riješena i uskladivost s europskom GDPR direktivom i našim Zakonom o zaštiti osobnih podataka. Certiliju u Hrvatskoj (ili pomoću kartica s certifikatima ili u formi aplikacije Certilia Mobile) danas koristi već više od 200 tisuća ljudi, među kojima su gotovo svi liječnici, arhitekti, odvjetnici, geodeti, inženjeri, vlasnici OPG-ova, državni službenici i dužnosnici, računovođe, mali poduzetnici i svi građani s važećom elektroničkom osobnom iskaznicom (eOI).

Otvorena i globalna

Platforma Certilia otvorena je i svima dostupna te spremna za brzu internacionalizaciju. AKD je želi odmah ponuditi u cijeloj Europskoj uniji i šire. Globalno je konkurentna jer, "za razliku od sličnih rješenja, u sebi ima ugrađene sve 'role' potrebne za distribuciju digitalnih usluga s dodatnom vrijednošću. Rijetko koja druga platforma – softver za digitalno potpisivanje – ima tako sveobuhvatan set funkcionalnosti. Uz to, dosad nijedna druga platforma za digitalno potpisivanje nije ujedno i izdavatelj certifikata", izjavio je Leo Lokas. Sažeto rečeno: Certilia je all-in-one rješenje za vjerodostojan digitalni potpis i sredstvo digitalne identifikacije najviše razine.

 

*(Ime Certilia osmišljeno je varijacijom latinskog izraza certus – pouzdan, siguran)

Mreza 1 / 2023 siječanj 2023.