SpaceX šalje pet misija na Mars u iduće dvije godine

Ako misije bez posade sigurno slete, misije s posadom bit će pokrenute za četiri godine. Ne pođe li sve po planu, misije s posadom bit će odgođene za još dvije godine.

Mreža nedjelja, 29. rujna 2024. u 12:05
📷 SpaceX
SpaceX

SpaceX planira lansirati oko pet misija Starship bez posade na Mars u dvije godine, najavio je glavni izvršni direktor Elon Musk na društvenoj mreži X.

Ranije ovog mjeseca, Musk je rekao kako će prvi Starship prema Marsu biti lansiran za dvije godine, "kada se stvore povoljni uvjeti za putovanje na relaciji Zemlja-Mars".

Musk je dodao kako će prva misija s posadom ovisiti o uspjehu letova bez posade. Ako misije bez posade sigurno slete, misije s posadom bit će pokrenute za četiri godine. Ne pođe li sve po planu, misije s posadom bit će odgođene za još dvije godine.

Šef SpaceX-a poznat je po tome što često mijenja procjene kad će Starship biti spreman za razne misije. Ranije ove godine ustvrdio je kako će prva njegova svemirska letjelica bez posade sletjeti na Mars u roku od pet godina, a da će prvi ljudi sletjeti na Mars u roku od sedam godina.

U lipnju je Starship preživjela vatreni povratak iz svemira nadzvučnom brzinom i ostvarila revolucionarnu demonstraciju slijetanja u Indijskom oceanu, dovršivši punu probnu misiju oko svijeta u četvrtom pokušaju. Musk računa na to kako će Starship ispuniti cilj proizvodnje velike višenamjenske svemirske letjelice nove generacije, sposobne slati ljude i teret na Mjesec kasnije ovog desetljeća, i na kraju letjeti na Mars.

NASA je ranije ove godine odgodila misiju Artemis 3 i njezino prvo slijetanje na Mjesec s posadom u pola stoljeća pomoću SpaceX-ovog Starshipa za rujan 2026. Prethodno je bilo planirano za kraj 2025..

Japanski milijarder Yusaku Maezawa u lipnju je otkazao privatnu misiju oko Mjeseca koju je platio, a koja je trebala koristiti SpaceX-ov Starship. Kao razlog je naveo neizvjesnosti u rasporedu u razvoju rakete.