Zapadna tehnologija nestaje iz kineskih trgovina

Veliki proizvođači hardvera i softvera, kao što su AMD, Intel i Microsoft, nisu se našli na popisu poželjnih dobavljača iza kojeg stoji službeni Peking.

Mreža srijeda, 27. ožujka 2024. u 07:30
📷 Slejven Duraković (Unsplash)
Slejven Duraković (Unsplash)

AMD i Intel nisu na popisu procesora koje je odobrio kineski Centar za procjenu informacijske sigurnosti.

U dokumentu s datumom 26. prosinca 2023. godine navedeno je 18 CPU-a koje je službeni Peking označio kao prikladne za korištenje kad je riječ o lokalnom stanovništvu. 

Arhitektura x86 nalazi se na popisu, ali samo u čipovima koje proizvodi tvrtka Shanghai Zhaoxin Integrated Circuit, koja je u manjinskom vlasništvu tajvanske tvrtke Via Technologies i ima licencu za njihovu proizvodnju. 

Zhaoxinovi procesori ne mogu se mjeriti s Intelovim Xeonima ili AMD-ovim Epycsima, ali mogu pogoniti skromnija stolna računala.

Ostale odobrene trgovine čipovima proizvode procesore koje pokreću jezgre tvrtke ARM ili, u slučaju Loongson Technologies, arhitektura RISC-V.

Nema Windowsa, samo Linux

Popis također spominje odobrene operativne sustave za stolna računala i web poslužitelje. Prisutan je samo kineski softver:

  • Derivat Linuxa Galaxy Kirin, razvijen u Kineskom nacionalnom sveučilištu za obrambenu tehnologiju,
  • Tongxin OS, varijanta Debiana koju je razvio UnionTech sa sjedištem u Šangaju,
  • Fangde OS, lokalno izdanje Linuxa.

Ni među bazama podataka nema zapadnih dobavljača. Umjesto njih, tu su PolarDB tvrtke Alibaba Cloud, Tencentov TDSQL i pregršt drugih napravljenih u Kini.

Pojedine trgovine informatičkom opremom u Kini potvrdile su za Financial Times kako postupno ukidaju artikle kao što su računala s operativnim sustavom Windows.

Pravila ove vrste prvi put su nagovještena 2014. godine, da bi se ponovno pojavila u svibnju 2022., kada se raspravljalo o dvogodišnjem roku za zamjenu.

Ako je taj rok i dalje na snazi, kineske tvrtke i organizacije imaju još oko pet tjedana za prebacivanje na lokalno proizvedeni hardver i softver.

To bi se moglo pokazati zahtjevnim jer su mnogi među njima izgradili aplikacije i automatizaciju oslanjajući se na zapadnjačke tehnologije. 

S druge strane, nije ovo prvi pokušaj prijelaza na isključivo kinesku tehnologiju. 

Ponekad i vlasti ažuriraju svoja stajališta, kao što se dogodilo prošlog petka kada je Uprava za kibernetički prostor objavila nove propise o prekograničnom protoku podataka, kojima su izmijenili prethodna pravila kako bi kineskim tvrtkama omogućili izvoz poslovnih podataka koji ne uključuju osobne podatke. 

Prethodna pravila zahtijevala su odobrenje svih izvoza podataka. Revidirana pravila olakšavaju taj zahtjev i trebala bi olakšati život kineskim izvoznicima, piše Register.