U iščekivanju novih američkih zabrana, Kinezi gomilaju Samsungove čipove

Kupuju ih tvrtke u rasponu od proizvođača satelita do tehnoloških tvrtki kao što je Tencent, kao i startupi poput Haawkinga, u kojem se bave dizajnom čipova.

Miroslav Wranka nedjelja, 11. kolovoza 2024. u 07:10
📷 Maxence Pira (Unsplash)
Maxence Pira (Unsplash)

Kineski tehnološki divovi, uključujući Huawei i Baidu, kao i startupi, gomilaju zalihe poluvodiča memorije visoke propusnosti (HBM) Samsung Electronicsa u iščekivanju američkih ograničenja izvoza čipova u Kinu.

Tvrtke su pojačale kupnju poluvodiča sposobnih za umjetnu inteligenciju od početka ove godine, pomažući Kini u stjecanju udjela od oko 30 posto Samsungovih prihoda od HBM čipova u prvoj polovici 2024. godine.

Američke vlasti planiraju ovog mjeseca predstaviti paket kontrole izvoza koji će nametnuti nova ograničenja na isporuke za kinesku industriju poluvodiča.

Paket bi trebao sadržavati parametre za ograničavanje pristupa memorijskom čipu visoke propusnosti. 

Ministarstvo trgovine SAD-a odbilo je komentirati, ali je reklo kako kontinuirano procjenjuje razvoj okruženja prijetnji i ažurira izvozne kontrole kako bi "zaštitilo nacionalnu sigurnost SAD-a i tehnološki ekosustav".

Tri velika proizvođača

HBM čipovi su ključne komponente u razvoju naprednih procesora kao što je Nvidijini grafički procesori.

Samo tri glavna proizvođača u ponudi imaju HBM čipove - SK Hynix i Samsung iz Južne Koreje te Micron Technology sa sjedištem u SAD-u.

Kineska potražnja za čipovima uvelike je usmjerena na model HBM2E, koji je dvije generacije iza najnaprednije verzije HBM3E. Kapacitete drugih proizvođača već su u potpunosti popunile narudžbe američkih tvrtki.

Iako je teško procijeniti količinu ili vrijednost zaliha HBM čipova u Kini, kupuju ih tvrtke u rasponu od proizvođača satelita do tehnoloških tvrtki kao što je Tencent, kao i startupi poput Haawkinga, u kojem se bave dizajnom čipova.

Huawei je u međuvremenu koristio Samsungove HBM2E poluvodiče za izradu svog naprednog čipa Ascend AI.

Kineske tvrtke postigle su određeni napredak u proizvodnji HBM-a, a Huawei i proizvođač memorijskih čipova CXMT usredotočili su se na razvoj HBM2 čipova, koji su tri generacije iza modela HBM3E.

Nova ograničenja američkog izvoza mogla bi negativno utjecati na te napore, ali i Samsungovo poslovanje.

Micron se od prošle godine suzdržao od prodaje svojih HBM proizvoda Kini, dok se SK Hynix, čiji glavni kupci HBM-a uključuje Nvidiju, više fokusira na naprednu proizvodnju. Nedavno su objavili kako su njihovi HBM čipovi rasprodani za ovu i skoro rasprodani za iduću godinu.