Samsung ne razmišlja o prodaji ugovorne proizvodnje čipova

Iako je ambiciozni plan preotimanja čelne pozicije TSMC-u dosad podbacio, a poslovanje bilježi gubitke, u južnokorejskom divu nastavit će ranije zacrtanim putem.

Mreža petak, 11. listopada 2024. u 06:05
📷 Andrey Matveev (Unsplash)
Andrey Matveev (Unsplash)

Samsung Electronics nije zainteresiran za izdvajanje svog poslovanja ugovorne proizvodnje čipova, kao ni za projektiranje logičkih čipova, rekao je njegov predsjednik Jay Y. Lee.

Samsung se širi na projektiranje logičkih čipova i ugovornu proizvodnju čipova kako bi smanjio svoje oslanjanje na jednostavne memorijske čipove.

Lee je 2019. godine objavio kako namjerava prestići tajvanski TSMC, kako bi Samsung postao najveći svjetski ugovorni proizvođač čipova do 2030.
Tvrtka je od tada najavila ulaganja u milijarde dolara u ugovornu proizvodnju čipova, gradnju novih tvornica u Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama.

Međutim, kako piše Reuters, imali su problema s dobivanjem velikih narudžbi kako bi popunili nove kapacitete.

Upitan razmišlja li Samsung o izdvajanju tvrtke za proizvodnju čipova pod nazivom ljevaonica ili svoje tvrtke za projektiranje sistemskih LSI logičkih čipova, Lee je rekao: "Želimo razvijati posao. Nismo zainteresirani za izdvajanje."

Lee je također rekao da je Samsungov projekt izgradnje nove tvornice čipova u Teksasu bio "malo težak, zbog promjenjive situacije (i predsjedničkih izbora u SAD-u)".

U travnju je Samsung pomaknuo proizvodni raspored tvornice u Tayloru do 2026. u odnosu na svoj raniji plan za kasnu 2024. i rekao da će se operacijama upravljati u fazama ovisno o zahtjevima kupaca.

Procjenjuje se kako je prošle je godine Samsung zabilježio operativni gubitak od 2,4 mlrd. USD na poslovanju ljevaonice i System LSI. Ove godine bi gubitak također trebao biti poveći.