MediaTek razvija vlastiti čip za računala s Windowsima

MediaTekov PC čip trebao bi biti lansiran krajem sljedeće godine, nakon što Qualcommu istekne ekskluzivni ugovor za isporuku čipova za prijenosna računala.

Mreža srijeda, 19. lipnja 2024. u 11:05
📷 Jeremy Waterhouse (Pexels)
Jeremy Waterhouse (Pexels)

Tajvanski MediaTek razvija čip za osobno računalo temeljen na Armu, koji će pokretati Microsoftov operativni sustav Windows.

Prošlog mjeseca Microsoft je predstavio novu generaciju prijenosnih računala koja imaju čipove dizajnirane s tehnologijom Arm Holdingsa, dovoljno snažne za pokretanje aplikacija umjetne inteligencije. MediaTekov čip korak je u tom smjeru. 

To je svojevrstan odgovor Appleu, koji je predstavio vlastite čipove temeljene na Armu za računala Mac prije približno četiri godine. 

Optimizacija Windowsa za Arm mogla bi ugroziti Intel, dugogodišnjeg kralja tržišta osobnih računala.

U igri Nvidia i AMD

MediaTekov PC čip trebao bi biti lansiran krajem sljedeće godine, nakon što Qualcommu istekne ekskluzivni ugovor za isporuku čipova za prijenosna računala. 

Čip se temelji na Armovim gotovim dizajnima, što može znatno ubrzati razvoj jer je potrebno manje rada na dizajnu korištenjem gotovih, testiranih komponenti čipa.

Zasad nije jasno je li Microsoft odobrio MediaTekov PC čip za program Windows Copilot+.

Iz Arma su poručili kako je jedan od njihovih kupaca upotrijebio gotove komponente za izradu čipa u otprilike devet mjeseci prema već gotovom dizajnu, što MediaTekov nije. 

Tvrtkama koje imaju iskustva s dizajnom čipova obično je potrebno znatno više od godinu dana za izradu i testiranje, ovisno o složenosti.

Microsoft je 2016. godine odabrao Qualcomm za predvodnika premještanja operativnog sustava Windows na Armovu temeljnu procesorsku arhitekturu, koja već dugo pokreće pametne telefone i njihove male baterije. 

Te su dvije tvrtke sklopile ekskluzivni ugovor za razvoj čipova, koji istječe ove godine.

Nvidia i AMD također rade na Arm dizajnu za Windows strojeve. U Nvidiji to navodno rade uz MediaTeka, ali MediaTekov razvoj PC čipa navodno s time nema veze.