Arm cilja na više od pola tržišta računala s Windowsima

Qualcomm je dizajnirao prvi čip za računala s Windowsima koji se temelji na Armu. Slijedit će ga i drugi proizvođači

Mreža srijeda, 5. lipnja 2024. u 06:05
📷 Jeremy Waterhouse (Pexels)
Jeremy Waterhouse (Pexels)

Arm Holdings ima za cilj osvojiti više od 50 posto tržišta s operativnim sustavom Windows u pet godina, najavio je prvi čovjek te tvrtke Rene Haas.

Potražnja za korištenjem Armove tehnologije u osobnim računalima porasla je nakon što je Microsoft prošlog mjeseca predstavio ambiciozne planove za lansiranje nove vrste osobnih računala sa značajkama umjetne inteligencije koja će se natjecati s Alphabetom i Appleom.

Windows bi od sada trebao raditi na čipovima koje je dizajnirao Arm, čija je tehnologija pokrenula uspon pametnih telefona. Glavni suparnik bit će im Intel, čiji čipovi dominiraju industrijom osobnih računala desetljećima.

Microsoft i proizvođači hardvera slijede Appleov primjer, koji je uspješno implementirao Armove dizajne za procesore iz serije M.

Qualcomm je dizajnirao prvi čip za računala s Windowsima koji se temelji na Armu. Slijedit će ga i drugi proizvođači, najavio je Haas.

Microsoft također ima niz proizvođača uređaja s kojima je potpisao sporazume za prodaju strojeva sa sustavom temeljenim na Armu, kao što su Asus i Dell Technologies.