AMD ima nove čipove za umjetnu inteligenciju u PC-jima i radnim stanicama

Očekuje se kako će ovi čipovi biti dostupni na platformama HP-a i Lenova, počevši od drugog kvartala 2024.

Miroslav Wranka četvrtak, 18. travnja 2024. u 06:05
AMD Ryzen Pro 8000 📷 AMD
AMD Ryzen Pro 8000 AMD

Tvrtka Advanced Micro Devices predstavila je novu seriju procesora za poslovna prijenosna računala i stolna računala s omogućenom umjetnom inteligencijom.

Serija Ryzen Pro 8040 napravljena za poslovna prijenosna računala i mobilne radne stanice. U ponudi će se naći šestojezgreni i osmojezgreni procesori u rasponu od Ryzena 5 do 9, radnog takta do 5,2 GHz i grafičkom karticom Radeon 780M u top modelima. Izrađeni su korištenjem 4-nm tehnologije.

Serija AMD Ryzen Pro 8000 nudi desktop procesore za poslovne korisnike, sa šest do osam jezgara, radnim taktom do 5,1 GHz i integiranom grafičkom karticom Radeon 780M u top modelima. Također su nastali korištenjem 4-nm tehnologije.

Očekuje se kako će ovi čipovi biti dostupni na platformama HP-a i Lenova, počevši od drugog kvartala 2024.

Računala s omogućenom umjetnom inteligencijom sposobna su pokretati velike jezične modele i aplikacije koje ta tehnologija pokreće izravno, umjesto u računalnom oblaku.

Smatra se kako je povećana potražnja za računalima s umjetnom inteligencijom jedan od razloga zašto se tržište osobnih računala počelo oporavljati. 

AMD-ovi glavni suparnici u ovoj areni su Intel i Nvidia. 

AMD je u siječnju predstavio seriju čipova za stolna računala Ryzen 8000G, usmjerenu na zahtjevna radna opterećenja koja dolaze uz zadatke temeljene na umjetnoj inteligenciji.

Istog dana, Nvidia je predstavila čipove GeForce RTX Super GPU za stolna računala, koja će u svoje uređaje ugraditi Acer, ASUS, Dell Technologies, HP, Lenovo i Samsung.

Intel je također u siječnju rekao kako očekuje isporuku otprilike 40 milijuna računala s umjetnom inteligencijom samo u 2024. godini.