Google kupio Cameyo, na ChromeOS stižu aplikacije za Windows

Preuzimanje bi trebalo omogućiti korisnicima ChromeOS-a (naročito poslovnim) veći pristup aplikacijama za Windows bez složenih instalacija ili softverskih nadogradnji.

Mreža ponedjeljak, 10. lipnja 2024. u 06:05
📷 Fimbee.com   Unsplash
Fimbee.com Unsplash

Google je kupio Cameyo, tvrtku koja razvija virtualizacijske alate za pokretanje aplikacija za operativni sustav Windows uređajima s operativnim sustavom ChromeOS.

Vrijednost transakcije nije objavljena. 

Preuzimanje bi trebalo omogućiti korisnicima ChromeOS-a (naročito poslovnim) veći pristup aplikacijama za Windows bez složenih instalacija ili softverskih nadogradnji.

Šef tehnike u Cameyu Eyal Dotan suosnovao je taj startup s Andrewom Millerom (danas na poziciji glavnog izvršnog direktora) u siječnju 2018. godine.

Cilj im je bio stvoriti platformu za virtualizaciju Windows aplikacija kako bi mogle biti pokrenute i na strojevima koji ne koriste Microsoftov operativni sustav, pa čak i unutar web preglednika. 

Cameyov pristup funkcionira tako da "virtualizira" aplikaciju, a zatim poslužuje tu aplikaciju ili iz javnog oblaka, poput AWS-a, ili iz privatnog oblaka, podatkovnog centra na lokaciji ili hibridnog okruženja oblaka.

Prošle godine Google se udružio s Cameyom kako bi pokrenuo niz značajki, uključujući integraciju lokalnog datotečnog sustava aplikacija za Windows i mogućnost isporuke virtualnih Windows aplikacija kao progresivnih web aplikacija ili aplikacija smještenih u podatkovnim centrima koje se pokreće u preglednicima.

Google nastoji progurati ChromeOS u poslovanje i obrazovanje nakon nakon što nije uspio uzeti ozbiljniji udio u općem potrošačkom tržištu.

Cameyo bi mu mogao to olakšati jer je već prisutan u niz obrazovnih i financijskih organizacija.