AMD kupuje finski AI startup za 665 mil. USD

Akvizicija bi AMD-u trebala pomoći u poboljšavanju razvoja i implementacije modela umjetne inteligencije, kao i pomoći u izgradnji složenih modela umjetne inteligencije s njihovim čipovima.

Mreža četvrtak, 18. srpnja 2024. u 07:10
📷 Zii Miller (Unsplash)
Zii Miller (Unsplash)

Tvrtka Advanced Micro Devices najavila je preuzimanje finskog startupa za umjetnu inteligenciju Silo AI za oko 665 milijuna američkih dolara u gotovini.

Akvizicija bi AMD-u trebala pomoći u poboljšavanju razvoja i implementacije modela umjetne inteligencije te tvrtke, kao i pomoći potencijalnim kupcima u izgradnji složenih modela umjetne inteligencije s njihovim čipovima. 

Silo AI bi također trebao ojačati AMD-ove mogućnosti razvoja softvera.

Iako dogovor neće utjecati na financijske rezultate AMD-a, trebao bi donijeti značajne poslovne prilike, prema procjeni AMD-ovog višeg potpredsjednika za umjetnu inteligenciju Vamsija Boppane koju prenosi Reuters.

Silo AI, sa sjedištem u Helsinkiju, specijalizirao se za end-to-end rješenja vođena umjetnom inteligencijom koja pomažu korisnicima da integriraju tehnologiju u svoje proizvode i usluge. 

Startup posluje u Europi i Sjevernoj Americi. Među njegovim klijentima su Philips, Rolls-Royce i Unilever.

Izvršni direktor i suosnivač tvrtke Peter Sarlin nastavit će voditi Silo AI kao dio AMD-ove grupe za umjetnu inteligenciju. Preuzimanje bi trebalo biti zaključeno u drugoj polovici 2024.

AMD je prošle godine kupio softverske tvrtke za umjetnu inteligenciju Mipsology i Nod.ai. Također je uložio više od 125 mil. USD u desetak tvrtki za umjetnu inteligenciju tijekom posljednjih 12 mjeseci.