Sam Bankman-Fried ide u zatvor na 25 godina

Sud je također naložio oduzimanje 11 mlrd. USD i ovlastio vladu za vraćanje zaplijenjene imovine žrtvama. Bankman-Fried je najavio žalbu.

Mreža utorak, 2. travnja 2024. u 10:05
📷 Cointelegraph (Wikipedia)
Cointelegraph (Wikipedia)

Sud je osudio Sama Bankman-Frieda na 25 godina zatvora zbog krađe osam milijardi američkih dolara od korisnika sada propale mjenjačnice kriptovaluta FTX.

Američki okružni sudac Lewis Kaplan izrekao je kaznu na saslušanju pred sudom na Manhattanu nakon što je odbacio Bankman-Friedovu tvrdnju da klijenti FTX-a zapravo nisu izgubili novac i utvrdio da je lagao tijekom svjedočenja na suđenju. 

Porota je 2. studenoga proglasila Bankman-Frieda (32) krivim po sedam točaka optužnice za prijevaru i zavjeru proizašle iz kolapsa FTX-a 2022., što su tužitelji nazvali jednom od najvećih financijskih prijevara u povijesti SAD-a.

Kaplan je rekao da Bankman-Fried nije pokazao nikakvo kajanje.

"Znao je da to nije u redu", rekao je Kaplan, a prenosi Reuters. "Znao je da je to kriminal. Žali što se vrlo loše kladio oko vjerojatnosti da će biti uhvaćen. Ali, neće ništa priznati, što je njegovo pravo."

Bankman-Fried, odjeven u bež zatvorsku majicu kratkih rukava, priznao je kako su korisnici FTX-a patili i ponudio je ispriku svojim bivšim kolegama iz FTX-a, ali nije priznao kazneno djelo.

Stajao je ispruženih ruku ispred sebe dok je Kaplan čitao rečenicu. Potom je kratko razgovarao sa svojim braniteljem Marcom Mukaseyem prije nego što su ga izveli iz sudnice.

Najavio je žalbu na osudu i kaznu.

Glumio je dobrog dečka

Kazna je označila najnižu točku pada Bankman-Frieda od ultrabogatog poduzetnika i glavnog političkog donatora do najvećeg trofeja do sada u suzbijanju malverzacija američkih vlasti na tržištima kriptovaluta.

Osim spomenutih osam mlrd. USD, FTX-ovi ulagači u kapital izgubili su 1,7 mlrd. USD, a zajmodavci hedge fonda Alameda Research 1,3 mlrd. USD. 

Sud je naložio oduzimanje 11 mlrd. USD i ovlastio vladu za vraćanje zaplijenjene imovine žrtvama.

Tužiteljstvo je tražilo kaznu od 40 do 50 godina zatvora, dok je obrana predlagala manje od šest godina.

Njegovi odvjetnici također su ga pokušali distancirati ozloglašenih prevaranata poput Bernieja Madoffa, rekavši kako nije "nemilosrdni financijski serijski ubojica", već prije "neprilagođeni matematički štreber" koji je pokušao vratiti klijentima njihov novac nakon kolapsa FTX-a.

Bankman-Friedove su oči pocrvenjele jer se činilo da suspreže suze dok je Mukasey govorio.

Sudac je ocijenio kako glumi dobrog dječaka, ne bi li stekao moć i utjecaj.

Njegovi roditelji, profesori prava sa Sveučilišta Stanford, Joseph Bankman i Barbara Fried, prisustvovali su izricanju presude. 

Nakon što je diplomirao na Massachusetts Institute of Technology, Bankman-Fried je prije nego što je navršio 30 godina došao do osobne neto vrijednosti od 26 mlrd. USD zahvaljujući usponu bitcoina i druge digitalne imovine. 

Bio je jedan od najvećih donatora američke Demokratske stranke, iako je financirao i republikance.