FTX mora svojim klijentima isplatiti 12,7 mlrd. USD

Klijenti FTX-a dobit će 100 posto povrata svojih potraživanja, temeljem vrijednosti njihovih računa u trenutku kada je podnio zahtjev za stečaj.

Mreža nedjelja, 11. kolovoza 2024. u 01:55
📷 David McBee (Pexels)
David McBee (Pexels)

Američki sud naložio je bankrotiranoj burzi kriptovaluta FTX isplatu 12,7 milijardi američkih dolara njenim klijentima.

FTX je privukao klijente obmanjujući ih kako je riječ o 'sigurnom i zaštićenom mjestu za pristup kripto tržištima', a zatim je otuđio depozite njihovih klijenata kako bi napravio vlastita rizična ulaganja, rekao je predsjednik regulatorne agencije Commodoty Futures Trading Commission (CFTC) Rostin Benham.

Nalogom za otplatu provodi se nagodba između CFTC-a i kripto burze u stečaju, koja se obvezala na stečajnu likvidaciju kojom će vratiti klijentima depozite zamrznute tijekom njenog kolapsa krajem 2022. godine.

Klijenti FTX-a dobit će 100 posto povrata svojih potraživanja, temeljem vrijednosti njihovih računa u trenutku kada je podnesen zahtjev za stečaj.

Sporazum s CFTC-om uklanja potencijalnu prepreku toj otplati, osiguravajući da vladina tužba protiv FTX-a neće smanjiti sredstva dostupna njegovim klijentima. CFTC se složio kako neće naplatiti nikakva potraživanja od FTX-a dok svi njegovi klijenti ne budu podmireni, s kamatama.

CFTC nagodba zahtijeva od FTX-a isplatu 8,7 mlrd. USD restitucije i četiri mlrd. USD otplate, što će biti korišteno za daljnju kompenzaciju žrtvama za gubitke pretrpljene tijekom kolapsa burze.

FTX je stečaj iskoristio za postizanje nagodbi s američkim regulatorima i bivšim poslovnim partnerima te za prodaju imovine koja je kupljena pronevjerenim sredstvima klijenata, uključujući nekretnine i ulaganja u kripto i druge tehnološke tvrtke.

Trenutačno prikupljaju glasove za svoj prijedlog stečaja, ali se suočavaju s protivljenjem nekih kupaca koji smatraju kako su zakinuti odlukom o otplati temeljem znatno nižih cijena kriptovaluta. 

Glasovanje je predviđeno za 16. kolovoza. FTX namjerava tražiti konačno odobrenje plana o zatvaranju 7. listopada.