Nvidia pod istragom u SAD-u zbog nepoštenih poslovnih praksi

Između ostalog, istraga bi trebala utvrditi je li Nvidia vršila pritisak na pružatelje usluga u računalnom oblaku radi kupovine više njihovih proizvoda.

Mreža utorak, 6. kolovoza 2024. u 11:05
📷 Stas Knop (Pexels)
Stas Knop (Pexels)

Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Država pokrenulo je istragu protiv Nvidije zbog moguće zlorabe dominantnog tržišnog položaja u prodaji čipova koji pokreću umjetnu inteligenciju.

Istraga bi trebala utvrditi je li Nvidia vršila pritisak na pružatelje usluga u računalnom oblaku radi kupovine više njihovih proizvoda, kao i jesu li tražili višu cijenu za mrežnu opremu ako kupac želi kupiti čipove od suparnika kao što su Advanced Micro Devices i Intel.

Nvidia drži otprilike 80 posto tržišta čipova za umjetnu inteligenciju. Najavili su kako će dati sve informacije koje regulatori zatraže. 

"Natječemo se na temelju desetljeća ulaganja i inovacija, skrupulozno se pridržavajući svih zakona, čineći Nvidiju otvorenom u svakom oblaku i za svako poduzeće te osiguravajući da korisnici mogu izabrati ono što je najbolje za njih", rekao je glasnogovornik Nvidije u izjavi za Reuters.

Sredinom srpnja istraga protiv te tvrtke pokrenuta je i u Francuskoj.