Kove protiv Amazona: ipak je, neočekivano, 525 milijuna dolara dodijeljeno maloj tvrtki

Teško je zamisliti da jedan golijat poput Amazona, s vojskom najbolje plaćenih odvjetnika izgubi sudski proces protiv male tvrtke koja ni približno nema takvu moć. Ali, eto, i to se događa.

Ivan Podnar subota, 13. travnja 2024. u 12:37
Ilustracija: Midjourney
Ilustracija: Midjourney

Porota u američkoj državi Illinoisu naredila je Amazon Web Servicesu (AWS) da isplati 525 milijuna dolara tehnološkoj tvrtki Kove zbog kršenja patenata. Tvrtka sa sjedištem u Chicagu, s 80 zaposlenih, podnijela je tužbu još 2018. godine. Eto, ni američki sudovi nisu brzi kako se to misli.

U tužbi se tvrdi je da je AWS prekršio tri njezina patenta jer su razvili tehnologiju koja omogućuje distribuiranu pohranu u oblaku "godinama prije nastanka oblaka". Tehnologija o kojoj je riječ omogućuje pretraživanje "ogromnih količina podataka na vrlo učinkovit način" kako bi se "pronašlo točno ono što tražite", rekao je Renato Mariotti, jedan od odvjetnika tvrtke Kove.

S3 i DynamoDB

Predstavnici Kove tvrde da je njihova tehnologija postala "neophodna" za Amazon Web Services "kako je volumen podataka pohranjenih na njihovom oblaku eksponencijalno rastao i pa se posao s pohranom u oblaku suočio s ograničenjima", posegnuli su za istu soluciju koja je izumljena oko 2003., tri godine prije nego  je započeo AWS.

Amazon je stvorio platformu za pohranu podataka S3 i bazu podataka DynamoDB bazirano na Kovinim rješenjima. Iako je porota utvrdila da je AWS kriv za kršenje patenata, zaključeno je da njihovo postupanje nije bilo namjerno, odnosno da nisu svjesno prekršili patente John Overtona i Stephana Bailey-a. Dvojica su se upoznala tijekom doktorskog studija na Sveučilištu u Chicagu i kasnije osnovali tvrtku.

David i Golijat

Presuda predstavlja ogroman uspjeh za Kove. "Ova presuda potvrđuje i dokazuje da, ako izumite tehnologiju, unatoč svemu, možete se boriti i postići pravdu," rekao je Mariotti. "Sustav patenata funkcionalan je i djelotvoran. Kao u borbi poput one između Davida i Golijata, pobijedio je naizgled slabiji. Nema sumnje da je sudski sustav donio vrlo važnu pobjedu za ovu malu tvrtku." Mariotti je uvjeren da će biti žalbe. No, tim Kovea vjeruje da su dokazi u njihovu korist čvrsti i očekuju pobjedu u slučaju žalbe.

Duncan Neasham, glasnogovornik AWS-a, izjavio je da se tvrtka ne slaže s presudom i namjerava uložiti žalbu na odluku.

Kove je također podnio tužbu protiv Googlea zbog navodnog kršenja svojih patenata u predmetu koji je još uvijek u tijeku u državi Illinoisu.