Umjetna inteligencija bit će veća promjena od interneta, kaže šef Amazona

Andy Jassy također očekuje kako će većinu aplikacija generativne inteligencije u konačnici izraditi drugi, ne tvrtka na čijem je čelu.

Miroslav Wranka nedjelja, 14. travnja 2024. u 14:05
📷 Lisi Mezistrano Wolf (Wikipedia)
Lisi Mezistrano Wolf (Wikipedia)

Glavni izvršni direktor Amazona Andy Jassy očekuje kako bi generativna umjetna inteligencija mogla biti najveća tehnološka transformacija od računalnog oblaka, a možda i od interneta.

Tu je ocjenu iznio u godišnjem pismu Amazonovim dioničarima. 

U usponu umjetne inteligencije vidi priliku za povećanje zarade, ali i upozorava kako je puno posla kojeg će trebati obaviti. 

Donji sloj, kako ga je Jassy nazvao, čini prodaja računalnih resursa i softverskih usluga potrebnih za razvoj vlastitih temeljnih modela programerima, za što će biti potrebno puno Nvidijinih čipova.

Nvidia je nedavno otkrila kako će Amazonovo superračunalo Ceiba, koje je isprva trebalo koristiti postojeće GPU-ove Hopper, zapravo biti izgrađeno pomoću više od 20.000 akceleratora Blackwell.

U potrazi za alternativnim hardverom

No, s obzirom na veliku potražnju za tim resursima, sve se više razmatra korištenje alternativnog hardvera. 

Anthropic će, recimo, koristiti Amazonove čipove Trainium i Inferentia za izgradnju, obuku i implementaciju budućih temeljnih modela. Amazon je uložio četiri milijarde američkih dolara u taj startup.

Jassy je također istaknuo njihovu softversku platformu SageMaker, osmišljenu za pojednostavljenje procesa obuke navedenih modela.

Amazon planira proširiti svoju prisutnost u podatkovnim centrima sa šest novih regija u Maleziji, Meksiku, Novom Zelandu, Saudijskoj Arabiji, Tajlandu i Njemačkoj.

Jassy je uvjeren kako je Amazon dobro pozicioniran da pomogne poduzećima u finom podešavanju, prilagodbi i integraciji postojećih temeljnih modela.

Za to će koristiti servis Bedrock, koja godinu dana nakon pokretanja navodno ima desetke tisuća korisnika.

Konačno, tu su gotove aplikacije i usluge, poput Amazonovog asistenta Q code, kao i internih aplikacija dizajniranih za poticanje prodaje, poput Rufusa i umjetnom inteligencijom ojačane Alexe.

Jassy očekuje kako će većinu aplikacija generativne inteligencije u konačnici izraditi drugi.