Apple nakon deset godina ponovno ispred Samsunga

Za razliku od osobnih računala koja su u zadnjem tromjesečju prošle godine (Q4 2023) ostvarila neznatan rast prodaje od 0,3% pametni telefoni su ostvarili značajniji rast od čak 8,5%

Mreža utorak, 16. siječnja 2024. u 00:00

Zanimljivost je i da je u 2023. prvi put od 2010. godine Apple pretekao Samsung u globalnom tržišnom udjelu.

Prema podacima Međunarodne podatkovne korporacije (Internationakln Dana Corporation, IDC) Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, globalne isporuke pametnih telefona pale su 3,2% u odnosu na prošlu godinu na 1,17 milijardi jedinica. To je najmanja godišnja isporuka pametnih telefona u zadnjih 10 godina, uglavnom potaknuta makroekonomskim izazovima i povećanom zalihama početkom 2023. godine. No, rast isporuka u drugoj polovici godine učvrstio je vjeru u očekivani oporavak tržišta u 2024. godini. Četvrti kvartal (Q4 2023) donio je globalnom tržištu pametnih telefona rast od 8,5% u odnosu na Q3 2022. isporuku od 326,1 milijuna jedinica.

Druga polovica prošle godine donijela je brzi rast prodaje niskobudžetnih proizvođača Android uređaja kao što su Transsion i Xiaomi, njihov je rast proizišao iz brzog rasta na tržištima u razvoju, no, najveću korist u stvari imao je Apple, smatra direktorica istraživačkog tima IDC Worldwide Tracker Nabila Popal. Dodala je kako Apple jedini igrač u top 3 koji je ostvario godišnji rast. Taj uspjeh uslijedio je i nakon oživljavanja Huaweija u Kini, najvećem Appleovom tržištu. Apple drži preko 20% globalnog tržišta, analitičari smatraju da jetakav uspjeh proizišao iz agresivnih ponuda zamjene i beskamatnim planovima financiranja kupnje novih uređaja. U isto vrijeme Samsung je imao pad jer mu je u Kini ponovno konkurent Huawei, a proizvođači kao OnePlus, Honor i Google lansiraju vrlo konkurentne uređaje visoke klase s nižim cijenama.