Fortnite se vraća na iOS

Epic je najavio da će se pokrenuti Epic Games Store za iOS te da će igrači na iPhoneima moći preuzeti Fortnite koji je bio uklonjen s App Storea još 2020.

Matej Markovinović subota, 27. siječnja 2024. u 06:00
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Apple je ovoga petka najavio velike promjene u distribuciji aplikacija na App Storeu u Europskoj Uniji, omogućivši, među ostalom, pokretanje alternativnih trgovina aplikacija. Tu je promjenu već „nanjušio“ Epic Games te su najavili da će njihova trgovina Epic Games Store stići na iOS kasnije ove godine.

Osim što to znači da će korisnici iPhonea moći bezbrižno koristiti Epicovu trgovinu aplikacija, moći će preuzeti i popularnu videoigru Fortnite koja je uklonjena s App Storea još 2020. godine zbog kršenja pravila o naplati.

"Fortnite će se vratiti na iOS u Europi 2024. godine, distribuirat će ga nadolazeći Epic Games Store za iOS. Pratite detalje dok utvrđujemo regulatorni rok. Nastavit ćemo tvrditi sudovima i regulatorima da Apple krši zakon", napisali su iz Epica na X-u.

Za one koji su do sada već zaboravili, Epic je 2020. godine obavijestio svoje igrače da će im omogućiti trajni popust od 20 posto na kupovine unutar Fortnitea, ako uslugu plate izravno njima, a ne putem App Storea ili Google Playa.

Naime, Apple i Google izdavačima naplaćuju proviziju od 30 posto za in-app transakcije, stoga je Epic htio tako uštedjeti pokoji euro. Međutim, budući da to krši pravila dviju najpopularnijih trgovina mobilnih aplikacija, Fortnite je izbačen s obje, a Epic je zatim pokrenuo tužbe protiv Applea i Googlea, navodeći da iskorištavaju svoj monopolistički položaj i na koncu – developere.