Microsoft otvorio pregovore oko spornog licenciranja usluga u cloudu

Bilateralno rješavanje problema moglo bi pomoći Microsoftu u sprječavanju dugotrajne europske istrage, koja bi mogla dovesti do moguće novčane kazne i naloga za promjenu poslovne prakse.

Mreža srijeda, 7. veljače 2024. u 20:21
📷 Matthew Manuel (Unsplash)
Matthew Manuel (Unsplash)

Microsoft je otvorio pregovare s CISPE-om, nastojeći se riješiti pritužbe Europske unije protiv tržišnog natjecanja u vezi s praksama licenciranja računalstva u oblaku.

Bilateralno rješavanje problema moglo bi pomoći Microsoftu u sprječavanju dugotrajne europske istrage, koja bi mogla dovesti do moguće novčane kazne i naloga za promjenu poslovne prakse.

CISPE, čiji članovi uključuju Amazon i 26 malih pružatelja usluga računalnog oblaka u Uniji, podnijelo je žalbu Europskoj komisiji krajem 2022. godine, tvrdeći kako Microsoftovi novi ugovorni uvjeti nametnuti 1. listopada štete eko-sustavu računalstva u oblaku u Europi.

Microsoft u segmentu clouda drži drugo mjesto, iza Amazona i ispred Alphabeta. 

Razrješenje već u ovom kvartalu?

Uvjete licenciranja izmijenili su sredinom 2022. godine, nakon što su konkurenti u Njemačkoj, Italiji, Danskoj i Francuskoj poslali pritužbe na europskoj regulatornoj agenciji. Amazonove, Googleove, Alibabine i Microsoftove vlastite usluge u oblaku bile su isključene iz promjena.

Iz CISPE-a su potvrdili kako su počeli pregovore s Microsoftom s ciljem rješavanja tekućih problema povezanih s "nepravednim licenciranjem softvera za pružatelje infrastrukture oblaka i njihove klijente u Europi".

Također su naveli kako obje strane istražuju moguća rješenja. Očekuju kako značajan napredak mora biti postignuti tijekom prvog ovogodišnjeg kvartala. 

Iz Microsofta su poručili kako nastavljaju konstruktivno surađivati s CISPE-om s ciljem rješenja spornih pitanja. Pregovori su još u ranoj fazi. Neizvjesno je hoće li rezultirati učinkovitim pravnim lijekovima.

Microsoft, kojeg je Unija u prethodnom desetljeću oplela s 1,6 milijardi eura protumonopolskih globa, posljednjih je godina zauzeo popustljiviji stav prema regulatorima.

"Podržavamo brzo i učinkovito rješavanje ovih šteta, ali ponavljamo da je Microsoft taj koji mora okončati svoje nepoštene prakse licenciranja softvera kako bi postigao ovaj ishod", rekao je glavni tajnik CISPE-a Francisco Mingorance, a prenosi Reuters.