Ukradeno dvostruko više kriptovaluta nego lani

Među najvećim krađama tijekom ove godine bilo je otuđivanje bitcoina vrijednih oko 308 mil. USD iz iz japanske kriptomjenjačnice DMM Bitcoin.

Mreža četvrtak, 11. srpnja 2024. u 11:05

Količina kriptovalute ukradene hakiranjem na globalnoj razini više se nego udvostručila u prvih šest mjeseci 2024. u odnosu na godinu ranije.

Prema podacima istraživačke tvrtke TRM Labs, hakeri su do 24. lipnja 2024. ukrali kriptovalute u vrijednosti od više od 1,38 milijardi američkih dolara, u usporedbi sa 657 milijuna USD u istom razdoblju 2023.

Prosječna krađa bila je jedan i pol puta veća nego godinu prije. Među najvećim krađama tijekom ove godine bilo je otuđivanje bitcoina vrijednih oko 308 mil. USD iz iz japanske kriptomjenjačnice DMM Bitcoin.

Glavni motiv krađa, ocjenjuju u TRM Labsu, bio je porast vrijednosti kriptovaluta, koje su se uglavnom oporavile nakon sloma kriptomjenjačnice FTX Sama Bankman-Frieda. Bitcoin je u ožujku ove godine dosegao najvišu vrijednost svih vremena od 73.803,25 USD.

Tijekom 2022. ukradeno je kriptovaluta u vrijednosti oko 900 mil. USD, od čega je najveći dio bio povezan s više od 600 mil. USD ukradenih iz blockchain mreže povezane s internetskom igrom Axie Infinity. Sjedinjene Države povezale su sjevernokorejske hakere s tom krađom.

Ujedinjeni narodi optužili su Sjevernu Koreju za korištenje kibernetičkih napada kako bi pomogla u financiranju svojih nuklearnih i raketnih programa. Sjeverna Koreja je ranije odbacila optužbe o hakiranju i drugim kibernetičkim napadima.