U 2023. upola manje krađa kriptovaluta

Iako je ukupan iznos ukraden s kriptoplatformi u 2023. godini znatno manji u odnosu na prethodne godine, činjenica je da napadači postaju sve sofisticiraniji i raznolikiji u svojim pokušajima krađa

G.K. subota, 27. siječnja 2024. u 20:02
U 2023. godini ukradena sredstva, u odnosu na godinu ranije, smanjila su se otprilike 54,3%, na 1,7 milijardi dolara
U 2023. godini ukradena sredstva, u odnosu na godinu ranije, smanjila su se otprilike 54,3%, na 1,7 milijardi dolara

2023. bila je godina oporavka za kriptovalute, jer se industrija oporavila od skandala, eksplozivnih promjena i pada cijena tijekom 2022. godine. Oporavkom kriptoimovine i rastom tržišne aktivnosti tijekom 2023. godine, mnogi vjeruju da kripto zima završava, a nova faza rasta možda uskoro dolazi. Jedno od pitanja je i kako će se to odraziti na kriptokriminal koji je posljednjih godina rastao, ali se prošle godine nije pokazao toliko uspješnim kao 2022. godine. 

Iako je ukupan iznos ukraden s kriptoplatformi u 2023. godini znatno manji u odnosu na prethodne godine, činjenica je da napadači postaju sve sofisticiraniji i raznolikiji u svojim pokušajima krađa. No, i kriptoplatforme postaju sve sofisticiranije u svojoj sigurnosti i odgovorima na zlonamjerne napade. Kada kriptoplatforme djeluju odmah nakon napada, agencije za provođenje zakona na vrijeme će alarmirati burze, na kojima se nalaze ukradena sredstva, kako bi pokrenule zapljenu i kontaktirale službe kroz koje su sredstva tekla, kako bi prikupile relevantne informacije o računima i korisnicima. S vremenom, kako se ti procesi budu poboljšavali, vjerojatno će sredstva ukradena kriptohakiranjem nastaviti opadati. 

Krađe kriptovaluta po mjesecima u 2023. godini
Krađe kriptovaluta po mjesecima u 2023. godini

Pad krađa u DeFiju

Tijekom posljednjih nekoliko godina, hakiranje kriptovaluta postajalo je sve većom i sveprisutnijom prijetnjom, krađe s kriptoplatformi iznosile su milijarde američkih dolara, toliki iznosi upozoravali su na ranjivosti u cijelom ekosustavu. Kako je objavio Chainalysis u prošlogodišnjem Izvješću o kriptokriminalu, 2022. godina bila je godina s najviše ukradenih kriptovaluta – ukradeno je čak 3,7 milijardi dolara. 

U 2023. godini, međutim, ukradena sredstva smanjila su se otprilike 54,3%, na 1,7 milijardi dolara. Smanjenje se dogodilo iako je broj pojedinačnih incidenata hakiranja zapravo porastao, s 219 u 2022. na 231 u 2023. godini. Pritom je od posebne važnosti to što je prvi put od pojave DeFija kao ključnog sektora kriptoekonomije, godišnji ukupni iznos ukraden iz DeFi protokola pao – i to značajno.

Smanjenje ukradenih kriptovaluta prošle godine posljedica je uglavnom zbog pada DeFi hakiranja. Hakiranja DeFi protokola uvelike su dovela do ogromnog porasta ukradenih kriptovaluta 2021. i 2022. godine, s kibernetičkim kriminalcima koji su 2022. godine ukrali više od 3,1 milijardu dolara u DeFi hakiranju. No, 2023. godine hakeri su ukrali samo 1,1 milijardu dolara iz DeFi protokola. To predstavlja pad od 63,7% ukupne vrijednosti ukradene s DeFi platformi u odnosu na prethodnu 2022. godinu. Također, došlo je do značajnog pada udjela svih ukradenih sredstava za žrtve DeFi protokola u 2023. godini.

Unatoč padu ukradenih kriptovaluta, i dalje je bilo nekoliko velikih hakiranja značajnih DeFi protokola tijekom 2023. godine. U ožujku je, primjerice, Euler Finance, protokol za posuđivanje na ethereumu, doživio napad na brzi zajam, što je dovelo do otprilike 197 milijuna dolara gubitaka. U srpnju 2023. godine zabilježena su čak 33 hakiranja – najviše u bilo kojem mjesecu – koja uključuju 73,5 milijuna dolara ukradenih od Curve Finance. Slično tome, nekoliko velikih eksploatacija dogodilo se u rujnu i studenome 2023. godine, na platformama DeFi i CeFi: Mixin Network (200 milijuna dolara), CoinEx (43 milijuna dolara), Poloniex Exchange (130 milijuna dolara), HTX (113,3 milijuna dolara) i Kyber Network (54,7 milijuna dolara). 

Od trendova kriptohakiranja u 2023. godini, izdvaja se činjenica da su cyberkriminalci povezani sa Sjevernom Korejom imali jednu od svojih najaktivnijih godina, izvodeći više pojedinačnih kriptohakiranja nego ikad prije.

Vrijednost izgubljena u DeFi hakiranju smanjila se 63,7% u odnosu na prethodnu godinu, a srednji gubitak po DeFi hakiranju pao je 7,4%. I, dok je broj pojedinačnih kriptohakiranja porastao 2023. godine, broj hakiranja DeFija konkretno se smanjio 17,2%. 

Premda su sankcionirane, neke zemlje u svijetu, koje izravno podupiru cyberkriminal, i njihovi hakeri, i dalje nanose najviše štete i na kriptotržištu
Premda su sankcionirane, neke zemlje u svijetu, koje izravno podupiru cyberkriminal, i njihovi hakeri, i dalje nanose najviše štete i na kriptotržištu

S bitcoina na stablecoin

Posljednjih su godina vidljive i promjene u vrstama imovine uključenih u kriminal temeljen na kriptovaluti. Tijekom 2021. godine, bitcoin je bio najčešća kriptovaluta koju su birali kibernetički kriminalci, vjerojatno zbog svoje visoke likvidnosti. No to se promijenilo tijekom posljednje dvije godine, stablecoini sada čine većinu ukupnog volumena nezakonitih transakcija. Ta promjena također dolazi uz nedavni rast udjela stabilnih kovanica u cjelokupnoj kriptoaktivnosti, uključujući legitimnu aktivnost. Međutim, dominacija stablecoina nije slučaj za sve oblike kriminala temeljenog na kriptovaluti. 

Neki oblici nedopuštene aktivnosti kriptovalute, poput prodaje na mračnom tržištu (darknet) i iznuđivanja ransomwareom, još uvijek se uglavnom odvijaju u bitcoinu. Drugi, poput prijevara i transakcija povezanih sa sankcioniranim subjektima, prešli su na stabilne kovanice. To su ujedno i najveći oblici kriptokriminala prema obujmu transakcija, čime se pokreće veći trend. Subjekti pod sankcijama, kao i oni koji djeluju u sankcioniranim jurisdikcijama, ili su uključeni u financiranje terorizma, također imaju veći poticaj za korištenje stabilnih kovanica, jer se mogu suočiti s većim izazovima pristupa američkom dolaru tradicionalnim sredstvima, ali i dalje žele imati koristi od stabilnosti koju on pruža. Međutim, izdavatelji stablecoina mogu zamrznuti sredstva kada postanu svjesni njihove nezakonite upotrebe, kao što je nedavno učinio Tether s adresama povezanim s terorizmom i ratovanjem u Izraelu i Ukrajini.

Smanjenje ukradenih kriptovaluta prošle godine posljedica je uglavnom pada zbog DeFi hakiranja
Smanjenje ukradenih kriptovaluta prošle godine posljedica je uglavnom pada zbog DeFi hakiranja

Ransomware i darknet u porastu

Iako su ukradene kriptovalute u značajnom padu, tržišta ransomwarea i darkneta dva su najistaknutija oblika kriptokriminala, čiji su prihodi porasli 2023. godine. Rast prihoda od ransomwarea razočaravajući je nakon naglog pada 2022. godine. Slično tome, ovogodišnji rast prihoda na tržištu darkneta također dolazi nakon pada prihoda 2022. godine. Taj pad uvelike je potaknut gašenjem Hydre, koja je nekoć bila daleko najdominantnije tržište na svijetu, hvatajući više od 90% svih prihoda tržišta darkneta na svom vrhuncu. Iako se još nije pojavilo jedinstveno tržište koje bi zauzelo njegovo mjesto, sektor se u cjelini oporavlja, s ukupnim prihodom koji se penje natrag prema najvišim razinama iz 2021. godine. (G. K.)

Hakiranja DeFi protokola uvelike su dovela do ogromnog porasta ukradenih kriptovaluta 2021. i 2022. godine, a i 2023. godine ima najveći udjel u vrijednosti ukradenih kriptovaluta
Hakiranja DeFi protokola uvelike su dovela do ogromnog porasta ukradenih kriptovaluta 2021. i 2022. godine, a i 2023. godine ima najveći udjel u vrijednosti ukradenih kriptovaluta
Mreza 3 / 2024 ožujak 2024.