Prošla godina donijela oporavak dobiti na tržištu kripto valuta

Nakon izazovne 2022. godine prošla 2023. godina donijela je oporavak za tržišta kripto valuta i općenito sentimenta prema kripto imovini

Mreža ponedjeljak, 18. ožujka 2024. u 06:25

Blockchain podatkovna platforma Chainalysis procjenjuje da su svi kripto ulagači u prošloj 2023. godini ostvarili ukupnu dobit od 37,6 milijardi američkih dolara. Iako je ta dobit puno manja od 159,7 milijardi dolara dobiti ostvarene tijekom tržišta bikova 2021. godine, predstavlja značajan oporavak u odnosu na 2022. godinu, u kojoj su gubici procijenjeni na 127,1 milijardu dolara. 

Kripto dobici bili su relativno ravnomjerni tijekom cijele godine prije dva uzastopna mjeseca gubitaka u kolovozu i rujnu. Dobici su nakon toga naglo porasli, a studeni i prosinac su bili s najmanje dobiti u usporedbi s prethodnim mjesecima. 

Dobit / gubitak na kripto tržištu po godinama 📷 Chainalysis
Dobit / gubitak na kripto tržištu po godinama Chainalysis

Dobici po zemljama

Sjedinjene Američke Države prednjačile su u dobicima od kripto valute s velikom razlikom u 2023. godini s procijenjenih 9,36 milijardi dolara. Velika Britanija je na drugom mjestu s procijenjenim 1,39 milijardi dolara u kripto dobicima.

Zanimljivo je, na primjer, da su stanovnici nekoliko zemalja s višim i nižim srednjim dohotkom ostvarili iznadprosječne dobitke, posebno zemlje u Aziji - Vijetnam, Kina, Indonezija i Indija, sve one su ostvarile procijenjene dobitke od preko 1 milijarde dolara i time su ušle na globalnu listu prvih šest zemalja po dobiti od kripto imovine. Ranije je u Chainalysisovom Geografskom izvješću o kriptovalutama za 2023. godinu istaknuto da su zemlje u višim i nižim srednjim dohotkom imale snažno usvajanje kripto valute koje je ostalo izrazito otporno čak i tijekom nedavnog medvjeđeg tržišta. Procjene dobiti sugeriraju da su mnogi ulagači u tim zemljama imali koristi od prihvaćanja kripto imovine. 

dobit 7 gubitak na kripto tržištu po mjesecima 2023. godine 📷 Chainalysis
dobit 7 gubitak na kripto tržištu po mjesecima 2023. godine Chainalysis

Što donosi 2024?

Do sada su se pozitivni trendovi iz prošle godine prenijeli u 2024., s značajnom kripto imovinom poput bitcoina koja je postigla vrhunce svih vremena nakon odobrenja Bitcoin ETF-a i povećanog institucionalnog prihvaćanja. Ako se ti trendovi nastave, mogli bismo vidjeti dobitke više u skladu s onima ostvarenim 2021. godine. Od 13. ožujka bitcoin je porastao za 65,4%, a ethereum za 70,2% u 2024. godine.

dobit na kripto tržištu po zemljama 📷 Chainalysis
dobit na kripto tržištu po zemljama Chainalysis