Nova Mreža: Kvantna budućnost

Kvantno računalstvo i kvantne telekomunikacije su tako obimna tema broja - da nam nije sve stalo u ovomjesečnu Mrežu! Potpuno izvan našeg stila najavaljujemo vam nastavak u sljedećem broju

Oleg Maštruko ponedjeljak, 22. siječnja 2024. u 00:00

Tema broja je kvantno računalstvo i kvantne telekomunikacije Mladena Vihera. Mladen inače piše za Mrežu valjda preko dva desetljeća, ali uglavnom diskretno. Vodi rubriku Knjige iz broja u broj, i ponekad se pitam pročita li on sve te knjige ili piše onako, odoka, sudeći knjige prema koricama, kako kaže ona poslovica. Kako god, rubrika mu je odlična, i često ga nagovaram da se osmjeli, odnosno nađe vremena i volje napisati neku temu i izvan te rubrike. I, behold! – evo nam teme broja!

I to teme broja tako obimne, da sve nije ni stalo u ovaj broj. U narednoj Mreži imat ćemo dodatak koji se nastavlja baviti kvantnim računalstvom (i telekomunikacijama), ali u onim dugoročnijim, manje urgentnim sferama.

Željko u svojoj rubrici najavljuje stvari za 2024., shape of things to come, oblik stvari koje dolaze, da posudim naslov H. G. Wellsa. Upamtite ovaj tekst, pa da za 12 mjeseci pogledamo koliko je Željko bio u pravu. Gorden donosi sažeti pregled vodećih tvrtki na GenAI sceni, pri čemu se ne misli samo na one koje se bave “core” generativnom umjetnom inteligencijom, već i na one koje rade hardver, nude cloud i ostalo.

Marina predstavlja Teslasuit, odijelo za virtualnu stvarnost. Materijal je neobično obiman, ali mislimo da tema zaslužuje. Osim toga, ima i lijepih sličica, što je u IT mediju uvijek dobrodošlo. Sjećam se početaka Mreže, kada su novosti iz svijeta softvera i softverske recenzije zauzimale neobično mnogo prostora. Najveći broj slika u – tada isključivo papirnatom izdanju – bili su screenshoti, i to onog “dosadnog”, poslovnog softvera, ne igara ili zabave. Vremenom se količina novog, bitnog ili zanimljivog softvera svela na razumnu mjeru, što i priliči zrelim sektorima, kakav je tijekom tih 20-25 godina tech postao.

U našem nezaustavljivom serijalu poslovnih konferencija, sljedeća je 3T – Tourism Travel and Tech, datum je 20. ožujka, mjesto Zagreb, točnu lokaciju još ne znamo, ali bit će jedna od naše dvije omiljene – HUB385 ili Kaptol Cinema. Pratite obavijesti programa koji se gradi na https://3t.bug.hr/ i – vidimo se, kada prođe najtvrđa zima i misli se opet usmjere tamo gdje je Hrvatu najljepše, u turističku sezonu…