Knjige - To već imamo

Pokretanje novog informatičkog pothvata trebalo bi započeti uzvikom: “Pa 80% toga već imamo!”. Tako je i sa strojnim učenjem, zvonkim pojmom (buzzwordom) koji jamči interes klijenta i potvrđuje vas kao poduzetnika, razvojnog inženjera ili znanstvenika koji se služi najsuvremenijim tehnologijama

Mladen Viher četvrtak, 1. kolovoza 2019. u 00:00
Machine Learning with Microsoft Technologies: Selecting the Right Architecture and Tools for Your Project
Machine Learning with Microsoft Technologies: Selecting the Right Architecture and Tools for Your Project

Uvođenje strojnog učenja u projekt ne bi trebalo inicirati nabavu sasvim nove informatičke platforme, koju obično prati intenzivno obučavanje i zapošljavanje novog personala. Za to vrijeme rezultata još nema, a rokovi lagano istječu… No, ne mora biti tako. Ovaj naslov pokazat će vam da mnogo toga već imate u neposrednoj blizini ili dostupno, potpuno besplatno na Internetu.

Knjiga nudi vrlo blagu krivulju učenja s uvodnim poglavljem o strojnom učenju, pri čemu daje vrlo dobar i suvremen pregled ove discipline. Drugo poglavlje vrlo dobro uvodi u R; ne ide previše u sveobuhvatnost (mnogo ćete toga naknadno naučiti sami), tako da se ne gubi konkretnost, usredotočenost na konkretan primjer. Slijedi uvod u Python, što potvrđuje namjeru autorice da se približi i onima koji se tek prvi put susreću sa strojnim učenjem. Slijedi još jedno uvodno poglavlje, ovaj put o Power BI-ju, besplatnoj aplikaciji za vizualizaciju podataka i rezultata. Nakon toga slijedi drugi dio knjige, koji povezuje R i Power BI u aplikacijama za strojno učenje u zanimljivim primjerima prepirućih podataka, prediktivne analize neuronskih mreža i automatskog odlučivanja. Slijede primjene SQL-a, Azure ML i Cognitive Toolkita. Knjiga završava dobrim pregledom svih Microsoftovih alata za strojno učenje. Ovo izdanje preporučujemo svima onima pred kojima je prvi put uvođenje strojnog učenja u projekt.

NAPOMENA: Ovaj tekst je izvorno objavljen u časopisu Mreža.

 

Knjige