Preminuo je slavni fizičar i nobelovac Peter Higgs

Britanski teorijski fizičar i dobitnik Nobelove nagrade, jedan od najznačajnijih fizičara modernog doba, preminuo je ovoga ponedjeljka u dobi od 94 godine

Sandro Vrbanus srijeda, 10. travnja 2024. u 14:15
📷 University of Edinburgh
University of Edinburgh

Kada je 4, srpnja 2012. godine u CERN-u organizirana konferencija za medije, bez jasno naznačene teme, a na nju bio pozvan i Peter Higgs, mnogima je odmah postalo jasno – Veliki hadronski sudarač ostvario je jedan od svojih znanstvenih ciljeva i potvrdio postojanje Higgsovog bozona. Higgsov bozon elementarna je čestica uvedena u standardnu 1964. godine, a teorijski ju je predvidio upravo Peter Higgs, koji je godinu nakon njezine potvrde za to dobio i Nobelovu nagradu – gotovo pola stoljeća nakon što je predstavio svoj model.

Pola stoljeća od teorije do potvrde

Peter Ware Higgs rođen je 1929. godine u britanskom mjestu Newcastle upon Tyne, diplomirao je i doktorirao na King's Collegeu u Londonu, a kasnije predavao na Sveučilištu u Edinburghu. Znanstvenu karijeru obilježilo mu je teorijsko predviđanje Higgsovog bozona i pripadajućeg mehanizma i polja, koje svim ostalim česticama daje masu.

Peter Higgs ispred detektora CMS, 2008. 📷 Maximilien Brice/CERN
Peter Higgs ispred detektora CMS, 2008. Maximilien Brice/CERN

U medijima često nazivan "božjom česticom", Higgsov bozon danas je relativno dobro poznat i izmjeren, pa je postao neizbježni dio Standardnog modela. On je jedna od 17 elementarnih čestica u modelu, kojim se opisuju tri od četiri fundamentalne interakcije između elementarnih čestica, od kojih se pak sastoji sva poznata materija: elektromagnetizam, te jaku i slabu nuklearnu interakciju.

Kada je Higgsovo predviđanje nastalo, teško je bilo uopće i zamisliti da bi se u praksi mogla pronaći takva čestica. No, napretkom tehnologije nakon pola stoljeća detektor čestica CMS u CERN-u u tome je uspio. Higgs je za života primio brojne nagrade i priznanja, prepoznat je kao jedan od najvećih modernih fizičara, a preminuo je ovoga ponedjeljka u svojem domu u Edinburghu, u dobi od 94 godine.

"Osim izvanrednog doprinosa fizici elementarnih čestica, Peter je bio vrlo posebna osoba, neizmjerno inspirativan za fizičare diljem svijeta, rijetko skroman čovjek, veliki učitelj i netko tko je objasnio fiziku na vrlo jednostavan, a opet dubok način. Uz njega je vezan važan dio CERN-ove povijesti i postignuća. Jako sam tužna i jako će mi nedostajati", poručila je direktorica CERN-a Fabiola Gianotti.