Ulazi li Samsung u proizvodnju vlastitih grafičkih kartica?

Mogli bi se pokušati pozicionirati kao alternativa TSMC-u, koji je izložen značajnim geopolitičkim rizicima, za Nvidiju i druge proizvođače GPU-a.

Miroslav Wranka petak, 28. lipnja 2024. u 11:05
📷 Thomas Jensen (Unsplash)
Thomas Jensen (Unsplash)

Podatak o tome kako Samsung namjerava početi izrađivati GPU-ove pojavila se u izvješću o korporativnom upravljanju te tvrtke za fiskalnu godinu 2023. [PDF].

Između ostalog, u tom je dokumentu navedeno kako je upravni odbor 19. ožujka ove godine odobrio ulaganje u GPU poslovanje.

Nakon toga ništa službeno nije objavljeno o narednim koracima. 

Jedna od mogućnosti je priprema ljevaonice za izradu GPU-a. Samsung je druga najveća svjetska ljevaonica po prihodima, iza TSMC-a. Mogli bi se pokušati pozicionirati kao alternativa TSMC-u, koji je izložen značajnim geopolitičkim rizicima, za Nvidiju i druge proizvođače GPU-a.

Druga je mogućnost izrada vlastitih GPU-ova za mobilne uređaje. Već ugrađuju GPU-ove u svoje Exynos SoC-ove, ali njegov najnoviji model 2400 uključuje Xclipse 940 GPU izgrađen na AMD-ovoj arhitekturi RDNA 3. 

U Samsungu očekuju kako će iduće godine predstaviti Exynos koji će nadmašiti Qualcommove proizvode, a nagađa se kako bi 2026. godine mogli tome dodati i vlastiti GPU. 

Gradnja vlastitog hardvera Samsungu bi otvorila vrata za višu razinu prilagodbe i kontrole nad uređajima koje proizvodi. 

Ipak, zasad se čini malo vjerojatnim kako će proizvoditi vlastite GPU-ove, usprkos tome što je vlada Južne Koreje nedavno potaknula tvrtke u toj državi na povećanje proizvodnje.

Kako je na teži način naučio Intel, izrada GPU-ova nije laka. Izglednije je kako će krenuti s izgradnjom kompleta kompatibilnog s Nvidijinim alatom za razvoj softvera CUDA, iako i to ima svojih komplikacija.