Sve veća potražnja za modularnim i mikro podatkovnim centrima

Potaknuto potrebom za ubrzanom izgradnjom podatkovnih centara tržište montažnih modularnih i mikro podatkovnih centara dosegnuti će 11,7 milijardi američkih dolara do 2027. godine

Mreža petak, 26. srpnja 2024. u 07:10

Najveći rast biti će 2023. i 2024. godine, procjena je analitičke tvrtke Omdia. Najveći poticaj rastu izgradnje podatkovnih centara dolazi od razvoja umjetne inteligencije.

Tržište montažnih modularnih podatkovnih centara (Portable Modular Data Center, PMDC) sastoji se od jednostrukih i višemodulnih struktura koje mogu imati jednu funkciju (npr. napajanje, hlađenje) ili sve funkcije podatkovnog centra (npr. sve u jednom). Omdia očekuje 8,6 milijardi dolara prodaje PMDC-a u 2027. godini. Najveća kategorija na tržištu, montažni energetski moduli, rasla je najbrže među svim vrstama modula koje prati Omdia jer je omogućila i izgradnju novih podatkovnih centara i proširenje kapaciteta napajanja postojećih podatkovnih centara.

Mikromodularni podatkovni centri (mikro-DC) sastoje se od jednostrukih i višemodulnih dizajna koje se isporučuje unaprijed integrirane od dobavljača. Omdia očekuje 3,1 milijardu dolara od prodaje mikro-modularnih DC-a u 2027. godine. Mikro-DC-ovi privlačni su i pružateljima usluga u cloud computingu i poduzećima. Pružatelji usluga u cloud computingu hiperskalari prvi su usvojili mikro-DC uređaje s više montažnih modula. Predintegracijatih modula u samoj proizvodnji ubrzala je instalaciju na već postojećim podatkovnim centrima.

Tržišni udjeli 

Huawei je lider na globalnom tržištu PMDC-a, a slijede ga Schneider Electric i Vertiv. Johnson Controls, Schneider Electric i MC Dean tri su najveća dobavljača u Sjevernoj Americi. Vertiv i Rittal dva su najveća dobavljača u zapadnoj Europi, dok je Huawei najveći dobavljač u Aziji i Oceaniji te ostatku EMEA. Tržište mikro-DC-a znatno je raznolikije zbog nižih cijena ulaska u proizvodni proces. I u toj kategoriji globalni lider je Huawei premda ga Vertiv i DTCT neposredno slijede.  

 U Omdiji očekuju nastavak inovacija u proizvodnji PMDC-a i mikro-DC-a, s fokusom na veliku gustoću snage za podršku visoko konfiguriranim poslužiteljima optimiziranim za AI radna opterećenja. Integracija tekućeg hlađenja i baterija dva su područja gdje se očekuje najviše inovacija.