Intervju: Mario Širić, voditelj odjela Bosch Toplinske tehnike

Pametni plinski bojler Bosch Condens 2300W kontrolira se preko mobitela

Mreža petak, 1. svibnja 2020. u 00:00
Mario Širić, voditelj odjela Bosch Toplinske tehnike
Mario Širić, voditelj odjela Bosch Toplinske tehnike

Koje su napredne tehnološke karakteristike Bosch modulirajućeg plamenika uređaja Condens 2300 W?

Bosch Condens 2300W se prije svega ističe novim atraktivnim dizajnom i malim dimenzijama, opremljen je sa provjerenim i dugotrajnim komponentama, te je jednostavan za montažu, kao i za kasnije održavanje. Bosch Condens 2300W opremljen je najnovijom generacijom izmjenjivača topline od Al-Si legure, kojima je postignuta visoka modulacija uređaja  s područjem 1:10. Osiguran je minimalni pad tlaka i tiši rad kotla do maksimalno 44dB. Nova generacija izmjenjivača topline osigurava visoki stupanj djelovanja od 94%, čime opravdava ErP A+ naljepnicu, u kombinaciji s regulacijom vođenom vremenskim prilikama.

Na koji način se postiže njegovo automatsko prilagođavanje potrebi topline u prostoru za koji su namijenjeni?

 

Postiže se mogućnosti visoke modulacije uređaja. Naravno, automatska prilagodba se ne događa sama od sebe. Ključan je faktor Bosch regulacija koja ima “komunikaciju” s uređajem te ovisno o temperaturi prostorije prilagođava rad plinskog uređaja.

Ovdje je potrebno objasniti razliku između tzv on/off uređaja i onih koji imaju komunikacijsku vezu s uređajem. Kod on/off uređaja, postoji mogućnost samo za paljenjem i gašenjem uređaja, to funkcionira na način da kada sobni on/off termostat pošalje signal uređaju koji se u tom trenutku upali te radi maksimalnom snagom dok ne postigne željenu temperaturu u prostoriji. Nakon što postigne temperaturu uređaj prestaje raditi.

Kod Bosch regulacija u kombinaciji s našim uređajima prisutna je uvijek tzv. BUS veza koja omogućuje stalnu komunikaciju između regulacije i uređaja. Način rada kod takvog sustava je potpuno drugačiji u odnosu na on/off termostate, ovdje imamo komunikaciju između regulacije i uređaja. Na taj se način uređaj automatski prilagođava potrebama prostora jer uspoređuje trenutnu temperaturu prostorije i zadanu temperaturu regulacije. Ishod takve regulacije je pravilna modulacija uređaja kako bi se izbjegla nepotrebna potrošnja energenta. Dodatna mogućnost je ugradnja regulacije opremljenom s vanjskim osjetnikom s kojom se postiže još bolja modulacija. Svrha svega je s pravilnom regulacijom osigurati dodatnu uštedu u potrošnji energenata, te produžiti vijek trajanja uređaja.

Kako funkcionira regulacijski sustav Easy Control za  Condens 2300 W?

 

Regulacijski sustav Easy Control CT200 funkcionira na način što se prvo povezuje kabelom na uređaj. Na regulaciji postoji mogućnost ručnog upravljana temperature uz nekih drugih funkcija. Putem aplikacije na pametnom telefonu ili tabletu korisnik može koristiti sve funkcije koju pruža pametna regulacija Bosch Easy Control. Dodatna mogućnost je upravljanje svakom prostorijom zasebno u kombinaciji s Bosch Smart termostatskim glavama. Na taj način se ostvaruje potpuni ugođaj u prostoriji koju korisnik želi u određenom trenutku konkretno grijati.

Bosch Easy Control CT200 pruža i niz dodatnih mogućnosti za korisnika, a tu su prepoznavanje prisutnost ukućana, gdje se automatski uključuje grijanje kada se jedan od pametnih telefona spoji na kućnu Wi-Fi mrežu ili praćenje potrošnje plina, te još dodatnih opcija.

Kako funkcionira njegov W-LAN regulator?

W-LAN regulator na Bosch Easy Control CT200 funkcionira vrlo jednostavno, korisnik se vrlo lako može povezati sa svojom Wi-Fi mrežom putem standardne lozinke koju unese na regulatoru CT200. Veza s pametnim termostatskim glavama se vrši putem radijskog signala te time ne ometa lokalnu mrežu korisnika, kao niti brzinu interneta.

Analizira li Bosch svoje sustave poput Condensa 2300 W, odnosno njihovo funkcioniranje u različitim primjenama, na koji način se prikupljaju podaci i kako se analiziraju?

Bosch ima mogućnost putem pametne regulacije Easy Control CT200 prikupljati podatke koje dalje koristi u analizama te provjerava kako pojedini uređaji i u kojim okolnostima rade. Tu je bitno napomenuti da Bosch koristi te podatke isključivo ako korisnik Easy Control CT200 daje svoj pristanak za dijeljenje podataka putem aplikacije, što stoji kao opcija u samoj aplikaciji.

 Koje prednosti će dobiti korisnici vaših toplinskih uređaja, odnosno stanovnici Zagreba čiji su stanovi, zgrade oštećene u nedavno potresu u odnosu na ranije uređaje koje su koristili, koliko će dobiti na kvaliteti grijanja i može li se procijeniti ušteda vaših toplinskih rješenja u odnosu na stare toplinske uređaje?

Bosch je za građane kojima su dimnjaci stradali u potresu i koji moraju mijenjati zastarjele uređaje pripremio posebnu akciju paketa s posebnim cijenama plinskih uređaja. Svi građani koji zamjene svoj stari uređaj imati će naravno višestruke koristi od novog uređaja. Jedna od najbitnijih stavki je sigurnost, naime velika većina starih zgrada i stanova je opremljena tzv. uređajima “na dimnjak”, radi se o uređajima tipa B, koji koriste zrak za izgaranje iz prostorije u kojoj je uređaj montiran. Tu može doći vrlo lako do trovanja ukoliko nema dovoljno svježeg zraka u prostoriji.

Nova kondenzacijska tehnologija je konstrukcijski riješena na način da je neovisna o zraku iz prostorije. Dodatno treba naglasiti visoku razinu sigurnosti Bosch kondenzacijskih uređaja zbog činjenice da su tvornički opremljeni s nepovratnom dimovodnom zaklopkom kojom je onemogućen bilo kakav povratak dimnih plinova kroz uređaj nazad u stambeni prostor. Što se tiče uštede s novim kondenzacijskim uređajem, procjena je da se može uštediti do 30% energenata u odnosu na zastarjele sustave. Osim na uštedi u potrošnji plina kod novih kondenzacijskih uređaja je potrošnja električne energije smanjena jer su svi uređaji opremljeni novim štedljivijim pumpama koje zahtijevaju manje električne energiju. Kako smo već naveli, s boljom i kvalitetnijom regulacijom postižu se i veće uštede. I ništa manje bitna stavka za kraj, smanjuje se emisija štetnih plinova u atmosferu, čime štitimo okoliš.

Inače, kao vodeći europski dobavljač proizvoda toplinske tehnologije, Bosch nudi široki spektar samostojećih i zidnih uređaja za grijanje, koji obuhvaća i solarne sustave te uređaje za pripremu tople vode, dizalice topline i klimatizacijske uređaje. Oni ispunjavaju ne samo najviše zahtjeve s obzirom na toplinu i ugodu, nego jamče i maksimalnu energetsku učinkovitost i ekološku prihvatljivost.

Condens 2300 W: https://www.bosch-climate.com.hr/stranicaproizvoda/plinsko-grijanje/kondenzacijski-uredaji/condens2300w.html

Akcija za sanaciju sustava grijanja u potresom oštećenim objektima: https://www.bosch-climate.com.hr/usluge/akcija-potres.html