Novom klasom Chromebook Plus računala, ChromeOS se približava macOS-u i Windowsima

Osim AI mogućnosti Chromebook Plus nudi i ugrađene Googleove aplikacije u obliku prijenosnog računala koje optimizira performanse hardvera sa softverskim aplikacijama i alatima

Tomislav Stanković utorak, 3. listopada 2023. u 06:00
📷 Image: Google
Image: Google

Google novim uređajima obećava više RAM-a, bolje zaslone, dodatnu pohranu i snažnije procesore za početnu cijenu od cca 400 eura, navedeno je u službenoj objavi.

U pitanju je osam novih prijenosnih računala iz Acera (Acer Chromebook Plus 515, Acer Chromebook Plus 514), Asusa (Asus Chromebook Plus CM34 Flip, Asus Chromebook Plus CX34), HP-a (HP Chromebook Plus 15,6 inča, HP Chromebook Plus x360 14 inča) i Lenova (Lenovo Flex 5i Chromebook Plus, Lenovo Slim 3i Chromebook Plus) s minimalnim specifikacijama kao što su Intel Core i3 12 Gen ili AMD Ryzen 3 procesor serije 7000 (ili bolji), najmanje osam GB RAM-a, prostor za pohranu od najmanje 128 GB, 1080p web kamera i Full HD IPS (ili boljim) zaslonom.

Nove mogućnosti neće biti rezervirane samo za ovdje navedene uređaje nego će i neki postojeći Chromebookovi dobiti ažuriranje OS-a kako bi uključili poboljšane značajke koje se nalaze na Chromebook Plus uređajima što se očekuje u nadolazećim tjednima.

Softverske mogućnosti

Umjetna inteligencija ugrađena u nove Chromebookove moći će se koristiti kao pomoć pri (video)pozivima kroz poništavanje pozadinske buke i zamućivanje pozadine, a funkcionira bez obzira koja aplikacija za videopozive se koristila (Google Meet, Zoom, Microsoft Teams ili druge).

Osim toga, novi uređaji omogućit će rad sa širokom paletom projekata pomoću ugrađenih Googleovih aplikacija, ali i kreativnih alata poput Adobe Photoshopa, Adobe Expressa i LumaFusiona.

Npr. Google fotografije na Chromebooku Plus imaju AI Magic Eraser za jednostavno uklanjanje smetnji sa slika, kao i inteligentno davanje prijedloga. Sve to uz HDR efekte za poboljšavanje svjetline i kontrasta te mogućnost dodavanja zamućenja portreta postojećim fotografijama.

S praktične strane i korištenje u pokretu, pa čak i kada nema stabilne veze s internetom, tu je File Sync koji datoteke s Google diska čini uvijek dostupnima tako što ih automatski preuzima na uređaj.

Dostupnost

Što se SAD-a tiče, Chromebook Plus je moguće naručiti od prodavača kao što su Best Buy, Amazon, Walmart i Target počevši od 8. listopada 2023., dok će u Kanadi i Europi biti dostupni počevši od 9. listopada 2023.